Superliga Srbije

Crvena zvezda veliki favorit za titulu i u 18. sezoni Superlige Srbije

komentari (0)

Autor: Sašo Ilijoski

28.07.2023 18:52
Crvena zvezda veliki favorit za titulu i u 18. sezoni Superlige Srbije MN Press

Mozzart bet Superliga startuje u subotu mečevima prvog kola, ali ako je suditi po kvalitetu tima, formi, teško je očekivati da će kao minulih sezona, bar na početku, postojati samo dva favorita Crvena zvezda i Partizan. Aktuelni šampion iz Ljutice Bogdana je možda kao nikad pre favorit da i sedmi put uzastopno, a 10. od osamostaljenja zemlje, na kraju trke podigne pehar.

Prošle sezone crveno-beli su trku završili u aprilu, mogli su i pre plej-ofa, a s obzirom na to kako igra ekipa Baraka Bahara, da je tim pravljen za grupnu fazu Lige šampiona i da bi trebalo dodatno da se ojača sa još trojicom kvalitetnih fudbalera, teško da će im renovirani Partizan parirati kao u prošlosti.

Crveno-beli su napravili odličan posao jer su najjače adute doveli bez obeštećenja. Piter Olanjinka, Žan Filip Kraso i Marko Stamenić su došli kao slobodni igrači i već u pripremnom periodu, protiv jakih rivala (Zenit, Fenerbahče, Fiorentina) pokazali klasu i opravdali očekivanja. Crveno-beli su do sada uložili samo 2,5 miliona evra u transfere Omrija Glazera (1,2), Uroša Kabića (800.000) i Miloša Degeneka (500.000), a inkasirali 9,2 miliona u prodajama Strahinje Erakovića (8) i Aleksandra Pešića (1,2).

Brojke Superlige

16 klubova
508 fudbalera
102 stranca
24,7 prosek godina igrača
250,02 miliona evra vrednost igrača
9 miliona evra vrednost Mirka Ivanića

Kada se sve sabere, pogotovo određeni potencijal koji će se razvijati tokom sezone, čini se da će trka za šampionsku titulu biti slična maratonskoj trci gde veliki favorit trči sam i želi da pobedi u nečem sam sebe. Ne treba smetnuti s uma da crveno-beli nisu izgubili prvenstveni duel na "Marakani" od 2017. godine! Ravno 113 mečeva i do apsolutnog rekorda Real Madrida deli ih samo osam pozitivnih rezultata na svom terenu. Zvezda nije poražena u Superligi na poslednjih 61 susreta, još od 31. oktobra 2021. godine...

TSC i Čukarički su minulu sezonu završili ispred Partizana koji je doživeo, za ovaj klub, strahovit pad od eliminacije od Šerifa u baražu osmine finala Lige konferencije i to usred Humske. Odlazak Gordana Petrića, ukazivanje šanse Igoru Duljaju produkovale su četvrto mesto i najslabiji plasman od raspada SFRJ. Međutim, Partizan je Partizan, doveo je devetoricu novih igrača, start sezone i meč protiv TSC-a u Bačkoj Topoli biće im prvi reper za projektovana očekivanja. 

Novajlije su dolazile u raznim periodima, napadač Mateus Saldanja i Aranđel Stojković su stigli prekjuče, pa će se snaga crno-beli, koji su ostali bez važnih karika Rikarda Gomeša, ali i Fusenija Dijabatea (u sporu sa klubom), Slobodan Uroševića, Igora Vujačića, ipak bliže moći da se oceni tek posle septembarske reprezentativne pauze.

TSC je vicešampion, igraće protiv Brage  u kvalifikacijama za Ligu šampiona, ali u sezonu ulazi sa delimično renoviranim sastavom. Trener Žarko Lazetić ima kvalitetan igrački kadar, imaće brzu tranziciju sa Milošem Pantovićem, Sašom Jovanovićem, Aleksandrom Ćirkovićem, došli su kvaliteni napadači Uroš Milovanović i Marko Rakonjac, ali se čini po igrama u pripremnom periodu da još uvek nije pronađena adekvatna zamena sa kreatora Luku Ilića. 

Nema Rikarda, čeka se novi kralj strelaca

Jedno je sigurno, Superliga će dobiti novog najboljeg strelca. Rikardo Gomeš je obeležio poslednje dve sezone (29 i 19 golova), ali je i napustio Partizan.

Od bivših najbolji strelaca u Superligi ove sezone igraju samo Aleksandar Katai (Crvena zvezda) i Vladimir Silađi (Mladost Lučani).

Čukarički je najmanje menjao tim, doveo je niz pojačanja (Ćalasan, Stanković...) i trebalo bi da bude konkurentan kao i prošle sezone. Vojvodina je na prošlogodišnjem nivou i ako se osetno ne pojača do kraja prelaznog roka biće u opasnosti da nema dovoljno širok roster za veće domete.

Ostali superligaši, sa sve novajlijama Železničarem i IMT-om prevashodno će imati želju da obezbede plasman u plej-of koji im garantuje i miran san i mogućnost da protiv kvinteta jačih ekipa kale neke talente koje imaju. Plej-aut je u praksi pokazao da može biti mač sa dve oštrice, zato je bodovna zaliha iz 30 kola često odlučujući faktor.

Sistem takmičenja nije promenjen. Igraće se 30 kola u prvom delu, osam najbolji po plasmanu će u plej-of i borbu za titulu i Evropu, a preostalih osam u plej-aut i bitke za opstanak. Posle sedam kola doigravanja dva najslabija se sele u niži rang, a 13. i 14. igraju baraž sa 3. i 4. iz Mozzart Bet Prve lige za elitni status.