Superliga Srbije

Prelazni rok u Mozzart bet Superligi: Zvezda pomerila zimske granice, Partizan iz plusa brani tron

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

08.02.2024 15:25
Nedeljković, Mijatović, Miloš Luković i Mihajlo Ilić, najskuplji transferi ove zime iz Srbije MN Press
Nedeljković, Mijatović, Miloš Luković i Mihajlo Ilić, najskuplji transferi ove zime iz Srbije

Zimski prelazni rok u Srbiji uglavnom u praksi nije donosio neka velika ulaganja, ali je Crvena zvezda u januaru pomerila neke granice. Aktuelni šampion, koji je jesen završio korak iza Partizana, ostvario je rekordni zimski prihod, ali je oborio i srpski rekord kupovinom Uroša Sremčevića iz Mladosti iz Lučana.

Promena trenera, povratak Vladana Milojevića doneo je i neke promene u transfer politici. Kosta Nedeljković i Jovan Mijatović su igrama u Ligi šampiona skrenuli pažnju na sebe, a u Ljutice Bogdana su procenili da su ponude Aston Vile (devet miliona evra) za desnog beka i Siti grupe (osam miliona evra) za napadača one koje klub ne sme da propusti. Kada se na to dodaju prodaja Stefana Mitrovića italijanskoj Veroni za 1,3 milioan evra, te pozajmice Uroša Kabića u Torino (opcija otkupa 2.000.000), te Kingsa Kangve u Kortrijk za po 500.000 evra, u ukupnom saldu u kasu crveno-belih slilo se 19,3 miliona evra.

 

 

Međutim, crveno-beli su ove zime i oborili rekord unutar Srbije jer su platili dva miliona evra Mladosti iz Lučana za talentovanog 17-godišnjeg napadača Uroša Sremčevića. Do sada se kao rekord vodio transfer Siniše Mihajlovića iz Vojvodine u Crvenu zvezdu iz 1991. sa milion maraka.

Partizan je pametno poslovao ove zime. Prodao je Mihajla Ilića Bolonji za 4,5 miliona evra, Kristijana Belića AZ Alkmaru za četiri miliona, a investirao u Džun Jung Goha (Pohang, 1,2 miliona evra), Nikolu Miličića (Radnički 1923, 500.000), te doveo Leonarda Ovusua i Denila Kastilja na pozajmice. Ekipa je uigranija za šest meseci, sačuvan je golgeter Mateus Saldanja, pa se može konstatovati da su crno-beli jači nego jesenas.

 

 

TSC je zadržao sastav, nije mnogo menjao Žarko Lazetić, otišao je štoper Dušan Cvetinović u Mladost iz Lučana, ekipu je napustio i Josip Čališić jer je trebalo da pojača Kašimu Antlers, ali nije završio posao zbog povrede pa se vratio u Bačku Topolu. To neće promeniti plan oko dovođenja defanzivca Alekse Pejić iz bečkog Rapida. Tim iz Bačke Topole je uigraniji za šest meseci, trebalo bi na proleće da bude još bolji.

Čukarički je sem promene na čelu stručnog štaba (Matića zamenio Gordan Petrić), napravio i neke promene u igračkom kadru. Otišli su Tomović, Adetunđi, Sing, Ahlinvi, a stigli Brazilac Vinisijus Melo, Đi Un Đu, Nemanja Milojević, Slobodan Tedić (nažalost zbog operacije neće igrati nekoliko meseci), a sa pozajmica su se vratili Mitar Eregelaš i Uroš Miladinović. "Materijal" za evropsku borbu.

Novi Pazar sa Igorom Matićem na čelu stručnog štaba juri Evropu na proleće. Čak 11 fudbalera napustio je tim, ali su stigli provereni igrači: Filip Pejović, Stefan Dimić, Sead Islamović, Nikola Srećković, te Mihajlo Petković iz Partizana. Uz Ljajića, Sumu, Šćepovića i ostale, biće to tim koji može da ostvari cilj.

 

 

Novosadska Vojvodina je promenila trenera. Ranka Popovića, koji je preuzeo Kašimu Antlers, zamenio je Božidar Bandović. Klub je napustio osmorica igrača, a ekipa je pojačana Draganom Rosićem (Radnički Niš, 100.000), Vukanom Savićevićem (Điresun), Njegošem Petrovićem (Granada), Seidom Koraćem (Degerforš). Kvalitet je stigao na "Karađorđe", videćemo može li Vojvodina u borbu za Evropu.

Voždovac je nastavio odlično da prodaje. "Zmajevi" su se profilisali kao razvojni klub za mlade igrače pa su inkasirali 1,4 miliona evra: Haken je platio štopera Nikolu Zečevića milion, a Rapid iz Bukurešta 400.000 za golgetera Borislava Burmaza. Trener Marko Savić je otišao pred početak nastavka sezone, Nikola Mitić je dobio mladi tim uz nekoliko pojačanja u vidu Lazara Pavlovića, Vladimira Miletića, Mateje Bubnja. Čini se da su "zmajevi" slabiji nego jesenas.

 

 

Radnički kiz Kragujevca je 500.000 evra od prodaje Nikole Miličića beogradksom Partizanu uložio u dovođenje trojica igrača iz BiH: Mehmeda Ćosića (Željezničar), Tomislava Dadića (Široki Brijeg) i Besima Šerbečića (Sarajevo). 

Napredak će na proleće biti jači za dvojicu iskusnih igrača Sašu Marjanovića i Andriju Majdevca, Spartak iz Subotice je prodao Strahinju Tanasijevića Njujorku za 330.000 evra, ali kupio Stefana Tomovića (Čukarički), Iliju Martinovića, Marka Kerkeza i Nemanju Krsmanovića.

Javor na premijer dočekuje Partizan u nešto izmenjenom sastavu. Otišli su Miloš Admaović, Zvonimir Petrović, Petar Gighić, a stigli su Leandro Pinto, Stefan Marjanović (Kolubara), Luka Petroivć (Železničar), Lazar Micić (TSC). Još se čeka ishod transfera Ibrahima Tanka u Izrael.

Mladost iz Lučana je zaradila dva miliona evra za transfer Uroša Sremčevića, pustila je neke iskusne igrače (Mirić, Tomić), a svoj vremešni tim učinila još starijim angažovanjem Dušana Cvetinovića, Petra Bojića, Nikole Andrića, Aleksandra Pejovića. Mlađi je samo vezni igrač Nuno Pereira, pa trener Tomislav Sivić ima čak 17 fudbalera starijih od 30 godina.

 

 

Nikola Trajković vratio se na klupu Radničkog iz Niša a zatekao je i promene u igračkom kadru. Otišli su Rosić, Pavlović, Škrbić, Petrov, Marjanović, Jovanović, Pejović, te stranci Traore, Ndjaje, Maiga, Nimaga, Ajad... Pojačanja su ozbiljna, na Čairu će na proleće igrati Marko Petković, Andrija Luković, Nikola Vasiljević, Stefan Vukić, Boris Krstić, iz Zvezde je stigao Edmund Ado, konkurenciju su pojačali Kolins Faj, reprezentativac Kameruna, te Samis Smajlagić.

IMT je prodao Miloša Lukovića u Strazbur za 4,7 miliona evra (ostaće do kraja sezone), ostao je i bez Uroša Stamenića, Viktora Živojinovića, Aleksandra Zueva, ali su dovedeni Nikola Terzić, bivši igrač ovog kluba i Partizana, Aleksandar Lutovac, Prins Laki Ukačukvu, sjajni napadač Tekstilca, kao i Darko Stojanović i Irfan Zulfić iz istog kluba. "Traktoristi" će biti brzi i mobilnik kao jesenas.

 

 

Železničar iz Pančeva je doveo nekoliko istaknutih pojačanja, pre svih je to Ivan Ignatijev, igrač Sočija i nekadašnji fudbaler Krasnodara, zatim mladi napadač Crvene zvezde Aleksandar Kahvić, te golman Milan Mijatović (Borac BL).

Radnik iz Surdulice se oprostio od Vuka Mitoševića, Milana Stojanovića, Srđana Kocića i Mihajla Baića, a trener Dušan Đorđević od novajlija ima Edina Rustemovića (Željezničar), Damira Šovšića (Čeonan), Lazara Jovanovića (Radnički Niš) i Dženana Zajmovića (Sogdiana).

Prelazni rok u Srbiji traje do 16. februara i mogu se očekivati novi transferi, pogotovo kad bude odigrano 20. kolo Mozzart bet Superlige za vikend. Ove zime 16 klubova Superlige napravilo je 120 izlaznih i 114 ulaznih transfera.