Vesti iz automoto sporta

Ferstapen je nezaustavljiv, izjednačen rekord Sebastijana Fetela

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

28.08.2023 13:48
Ferstapen je nezaustavljiv, izjednačen rekord Sebastijana Fetela Tanjug/AP Photo/Peter Dejong

Maks Ferstapen, među ljubiteljima Formule 1, možda nikad neće biti omiljen kao Manuel Fanđo, Airton Sena, Mihael Šumaher, trebaće mu još mnogo godina, trka da dostigne sve "brojke" Luisa Hamiltona, ali je već sada vlasnik mnogobrojnih rekorda u najbržem "cirkusu" na svetu.

Nezadrživ je ove sezone Ferstapen, slavio je u Holandiji što mu je bila deveta uzastopna pobeda (Majani, Monako, Španija, Kanada, Austrija, V. Britanija, Mađarska, Belgija) čime je izjednačio po broju vezanih trijumfa rekord Sebastijana Fetela iz 2013. godine, tada takođe vozača Red Bula. "Leteći Holanđanin" je slavio u 11 trka ove sezone!

Maks - naj, naj, naj

Najmlađi vozač F1 - 17 god, 166 dana
Najmlađi osv. bodova - 17 g, 180 dana
Najmlađi pobednik - 18 g, 228 dana
Najviše pobeda u sezoni - 15
Najviše pobeda u sprintu - 5
Najmlađi - najbrži krug - 19 g, 44 dana
Najviše podijuma u sezoni - 18
Najmlađi na podijumu - 18 g, 228 dana
Najviše bodova u sezoni - 454

"Mislim da je, tiho u sebi, veoma ponosan na ono što radi i ostvaruje. Rekord koji je Sebastijan postavio 2013... Pobediti u devet trka uzastopno je suludo, mislim da niko od nas nije mogao da zamisli da će se to neki drugi vozač postići u našoj ekipi", rekao je direktor Red Bula Kristijan Horner.

On je istakao da u ovom trenutku nijedan drugi vozač ne bi mogao da ostvari rezultat, koji je postigao Ferstapen.

"Maks je u periodu karijere u kojoj je jednostavno nedodirljiv. Mislim da nijedan od ovih vozača ne bi mogao da uradi to što on radi u tom bolidu", dodao je direktor Red Bula.

 

 

Ferstapen je trenutno prvi u generalnom plasmanu vozača sa 339 bodova. On je 2021. i 2022. osvojio titule u F1. Naredna trka u F1 biće vožena trećeg septembra za Veliku nagradu Italije na stazi u Monci i biće to nova prilika da Ferstapen 10. uzastopnom pobedom podigne prag rekorda.