Vesti iz automoto sporta

Ferstapenu niko ništa ne može, 10. pobeda u sezoni na stazi u Belgiji

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

30.07.2023 16:36
Ferstapenu niko ništa ne može, 10. pobeda u sezoni na stazi u Belgiji Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Maks Ferstapen pobednik je trke Formule 1 za Veliku nagradu Belgije. Aktuileni svetski šampion ostvario je 10. pobedu u sezoni, osmu uzastopnu i samo potvrdio da njemu i Red Bulu niko ne može da stane na crtu. Postaje dosadano, ali je to realnost.

Trku je poveo Karlos Perez u red Bulu, pred Leklerkom, Hamiltonom i Ferstapenom. U gužvi su se sudarili Pjastri i Sainz, pa su praktično obojica završili trku.

 

 

Na ponovljenom startu, Verstapen je u svom stilu prelazio slalom do prvog mesta, kiša je uslovila promenu guma, ne i poredak, jer već od polovine trke bilo jasno da u 44 kruga svetski šampion nema premca i da će lagano zabeležiti i 10. pobedu u sezoni i to osmu uzastopnu a 13. uzastopnu za Red Bul! Rekord se samo uvećava.

 

 

Ostvario je Red Bul "dabl", drugi je bio Serhio perez, a kao treći je prošao Šarl Lekler u Ferariju. Četvrti je Hamilton (Mercedes), peti Alonso (Aston Martin), slede Rasel (Mercedes), Noris (Mekleren), Okon (Alpina), Strol (Aston Martin), Cunoda (Alfa)...

U ukupno poretku posle 12 trka u konkrenciji vozača suveren je Festašen sa 314 bodova, slede ga kolega iz Red Bula Perez sa 189, Alonso sa 149 i Hamilton sa 147 bodova.  konkurenciji konstruktora razlika je mnogo veća, vodi Red Bul sa 460 bodova, slede Mercedes sa 226 i Aton Martin sa 184 boda.