Vesti iz automoto sporta

Marks Ferstapen, po navici, prvi prošao kroz cilj: Aktuelni šampion Formule 1 najbrži i na Velikoj nagradi Holandije

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

27.08.2023 17:52
Marks Ferstapen, po navici, prvi prošao kroz cilj: Aktuelni šampion Formule 1 najbrži i na Velikoj nagradi Holandije Tanjug/AP Photo

Maks Ferstapen niže li niže prva mesta u Formuli 1, pa je i na 12. trci aktuelnog prvenstva Formule 1 najbrže prošao kroz cilj, uz to postavši prvi vozač koji je posle Sebastijana Fetela i 2013. godine napravio seriju od devet pobeda. Danas je to uradio na Velikoj nagradi Holandije. 

Holanđanin za volanom Red Bula do otvaranja 11. šampionskog šampanjca u sezoni stigao je pred svojim navijačama, u trci s mnogo jake kiše, više izletanja sa staze, udaranjem u zid Logana Sardženta (Vilijams), jednim prekidom zbog izlaska bezbedonosnog vozila i zaostatkom od 10 sekundi "letećeg lale". 

 

 

Ferstapen je odmah stao na vrh kolone, međutim morao je u nekom trenutku u boks, da bi u naredna četiri kruga uspeo da nadoknadi distancu u dvoboju sa timskim kolegom Serhiom Peresom i ponovo preuzme "štafetnu palicu", ne ispuštajući je sve do završetka trke s očekivanim epilogom. 

Drugo mesto pripalo je Fernandu Alonsu iz Aston Martinua, a na podijumu je bilo mesta i za "pilota" Alpina Pjera Gaslija. Francuz je do trećeg stepenika pobedničkog postolja došao pošto je Peres kažnjen zbog prebrze vožnje kroz pitlejn.

Ferstapen na čelu generalnog plasmana sada ima 339 bodova, prati ga Peres sa 201, dok je Alonso treći sa 168. "Najbrži cirkus nastavlja se sledećeg vikenda, Velikom nagradom Italije u Monci