Novak Djoković

Srbijo, raduj se, imaš najvećeg tenisera sveta svih vremena: Novak Đoković na Rolan Garosu osvojio rekordnu 23. Grend slem titulu!

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

11.06.2023 18:26
Srbijo, raduj se, imaš najvećeg tenisera sveta svih vremena: Novak Đoković na Rolan Garosu osvojio rekordnu 23. Grend slem titulu! Tanjug/AP Photo

Mogu navijači Rafaela Nadala i Rodžera Federera da ne vole dela ili lik Novaka Đokovića i do mile volje veličaju Španca i Švajcarca, ali Srbin im je današnjom pobedom nad Kasperom Rudom u finalu Rolan Garosa - 3:0 (7:6, 6:3, 7:5) izbio zadnji argument u polemikama oko toga ko je najveći teniser sveta svih vremena, jer uprkos raznim zabranama i lomovima skopčanih sa korona virusom SAMO ON ima 23 Grend slem titule!

 

 

I pre pete "recke", bez izgubljenog seta, u međusobnim okršajima sa Norvežaninom, poobarao je sve iole važnije teniske rekorde i na nedostižnu razliku pobegao penzionisanom Federeru, da bi trećim osvajanjem najvećeg turnira na šljaci pretekao i Nadala (22), uzgred se vrativši na omiljeni mu vrh ATP liste. I ko zna koliko još puta će do kraja impozantne karijere držati šampionske govore u Parizu, na Vimbldonu, US Openu i Australijan openu, jer je zdraviji od "bika sa Majorke" i još od malih nogu našpanovan na G.O.A.T. krunu. 

 

 

Početak meč uopšte nije bio obećavajući za osvajača Otvorenog prvenstva Francuske iz 2016. i 2021. godine, delovalo je kao da je ustao na levu nogu, nije dovoljno zagrejao telo ili "namestio" glavu. S druge strane, prošlogodišnji finalista je poput furije krenuo da gomila poene, pa je s jednim brejkom očas posla poveo s 3:0. U priličnoj meri zahvaljujući rivalu, jer je 36-godišnji favorit s neverovatnih 12 neiznuđenih grešaka radio na svoju štetu. 

 

 

Sve dok se nije naljutio, podesio "nišan" i razgoropadio se kao ranjena zver. Imao je Rud još fenomenalnih poteza do kraja prvog seta, nije pao ni posle Đokovićevog uzvraćenog brejka, za 3:4, šta više dva puta je bio blizu novog oduzimanja gema na tuđ servis, pa je Novak morao ozbiljno da se napne da izbegne zamke, ali Norvežaninu sve to nije bilo dovoljno.

Prosto, imao je nesreću da naleti na najvećeg "sina belog sporta" i da ovaj odvuče duel u taj-brejk. Tamo gde mu retko ko šta može, pa je rafalnim tehnički doteranim, preciznim i raznovrnim udarcima raspalio po 12 leta mlađem momku iz Osla, ne dajući mu prostora i vremena ni da diše kako treba, a kamoli da donosi smislene odluke. 

 

 

Rekordni osvajač Australijan opena toliko je podigao nivo igre od polovine tog dela meča, da je do kraja imao samo još pet neiznuđenih grešaka ili tek jednu više od Ruda - 18:17. U tom naletu pobegao je na 3:0 u drugom setu, tako što je već u drugom gemu brejknuo svoju stalnu "mušteriju". Trudio se Kasper da ga zaustavi, ali sve što je uspeo do kraja drugog seta jeste da odbrani tri gema na svoj servis. Čim je Novak došao do nove set šanse on ju je iskoristio da duplira vođstvo. 

 

 

I krene ka istoriji, ovog puta stazom za najduže pamćenje i najveće divljenje. Treći set je bio izjednačeniji, obojica su se držala svog kursa, ne dozvoljavajući onom drugom da se zalaufa i pobegne. Sve do 11. gema, kada je Đoković, a ko bi drugi, napravio brejk. A, onda rutinski odbranjenim gemom na svoj servis učinio svoj narod najponosnijim na svetu. Raduj se i slavi Srbijo, imaš NAJVEĆEG OD NAJVEĆIH!