Novak Djoković

Novak eliminisan u Monte Karlu: Muzeti slavio nakon preokreta i više od tri časa borbe

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

13.04.2023 19:55
Novak eliminisan u Monte Karlu: Muzeti slavio nakon preokreta i više od tri časa borbe Tanjug/AP Photo/Kamran Jebreili

Novak Đoković nije uspeo da se plasira u četvrtfinale mastersa u Monte Karlu, posle poraza od Lorenca Muzetija nakon preokreta 1:2 - (6:4, 5:7, 4:6) Najbolji srpski teniser imao je prednost seta i vođstvo od 4:2 u drugom delu igre, ali je na kraju pognute glave završio meč, koji je trajao nešto više od tri sata.

Iako je Novak važio za izrazitog favorita u duelu sa Muzetijem, 21. teniser ATP liste pošteno je namučio najboljeg igrača sveta. U prvom setu dva puta je oduzimao servis Đokoviću, u drugom čak pet, da bi nakon jednočasvnog prekida zbog kiše, konačno slomio otpor Srbina u odlučujućem setu. Ovo je bio njihov četvrti međusobni duel, a ujedno i prva pobeda Italijana.

Do vođstva u uvodnom setu, Novak je došao zahvaljujući brejku u četvrtom gemu. Ipak, Muzeti je uzvratio ribrejkom već u narednom gemu (3:2), da bi srpski teniser ponovo iskoristio loš servis rivala i ubrzo stigao ubedljive prednosti (5:2). U maratonskom osmom gemu, Đoković nije iskoristio dve set lopte, kao ni jednu u devetom gemu, kada je Muzeti napravio još jedan brejk, vezavši drugi gem u nizu (5:4). Međutim, sreća je napustila Italijana na svom servisu, a Đoković je zahvaljujući strpljivoj igri i pravim odlukama u finišu seta, došao do trećeg brejka, a ujedno i vođstva od 1:0.

Drugi deo igre počeo je po uzoru na prvi, sa mnogo preokreta i čak četiri brejka. Muzeti se sjajno kretao iza osnovne linije, a zahvaljujući odličnom riternu, dva puta je oduzimao servis Đokoviću na startu drugog seta. Međutim, Novak nije dozvolio Italijanu da se razmaše. Ubrzo je izjednačio na 2:2, a potom i poveo 4:2. Ali, Muzeti se nije predavao. Osvojio je tri naredna gema, napravivši dva vezana brejka i pri rezultatu 5:4 servirao je za set. Ipak, Srbin je uspeo da ostane u igri još malo. Izjednačio je na 5:5, ali su nove servis greške Đokovića, odvele meč u odlučujući set.
 

 

 

Za razliku od prethodna dva, odlučujući set obeležila je dobra igra tenisera na svojim servisima. Posle jednočasovnog prekida zbog kiše, meč u Monte Karlu je nastavljen, a nakon toga obojica su čuvala prednost početnog udarca sve do sedmog gema, kada je Muzeti napravio odlučujući brejk. Italijan je u nastavku bio siguran na svom servisu, iako je Đoković odbranio čak tri meč lopte u 10. gemu, ali, nažalost, nije uspeo i četvrtu. 

Lorenco Muzeti je tako došao do prve pobede u karijeri nad srpskim teniserom i u četvrtfinalu će se sastati sa Janikom Sinerom, koji je prethodno izbacio Huberta Hurkača. Danas je Nemac Jan Lenard Štruf, 100. na ATP listi nadigrao Kaspera Ruda, četvrtog nosioca 2:0 (6:1, 7:6) i u četvrtfinalu će igrati protiv Andreja Rubljova koji je eliminisao zemljaka Karena Hačanova 2:0 (7:6, 6:2).

Drugi nosilac Stefanos Cicipas je bez poteškoća pobedio Čileanca Nikolasa Hrija 2:0 (6:3, 6:4).