Novak Djoković

Šta li sam pobogu mislio?! Đoković će biti biti najstariji šampion Grend slema: Novak doživeo javno priznanje loše procene engleskog novinara

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

18.11.2023 13:50
Šta li sam pobogu mislio?! Đoković će biti biti najstariji šampion Grend slema: Novak doživeo javno priznanje loše procene engleskog novinara Guliver/AP Photo/Antonio Calanni)

Obožavaoci lika i dela Novaka Đokovića tvrde da najbolji teniser sveta svih vremena ima najviše zlonamernih kritičara u Engleskoj, pa su osetljivi na svaku prozivku ili otrovnu strelicu na račun osvajača 24 Grend slema iz tog kutka planete.

Zato, mora da su zatečeni i oduševljeni sadržajem kolumne Sajmona Brigsa, obvjavljene u engleskom Telegrafu. Obzirom na to da je pomenuti novinar javno priznao da je teško omanuo kada je prognozirajući sastav Top 10 na ATP listi, 2018. godine, procenio da poslednjih sezona nećemo više gledati Srbinovo ime među njima. 

U to ime napisao je pokajnički tekst s naslovom "Novak Đoković je nadmudrio vreme - nisam bio u pravu kada sam ga otpisao", bez viška profesionalne sujete objašnjavajući kako je moguće da je bio toliko ubeđen da će Đoković mnogo ranije završiti karijeru i prepustiti teren klincima, poput Karlosa Alkaraza, protiv koga danas igra za finale Završnog mastersa u Torinu (21.00). 

"Šta god da se dogodi ovog vikenda na završnom turniru u Torinu, jutro posle će pripadati Novaku Đokoviću. On će u ponedeljak postati prvi teniser - bilo kog pola - koji je osvojio 400 nedelja na prvom mestu na list. To je skoro osam punih godina vrhunske igre. To je zapanjujuće dostignuće. I ono koje sam ja lično propustio da predvidim. Ovo je moje priznanje".

 

 

Koren ove neobične priče star je pola decenije, kada je dobio narudžbinu od urdničkog kolegijuma. 

"Pre pet godina, od mene i mojih kolega iz sportske redakcije Telegrafa je zatraženo da napišemo kako bi 10 najboljih na svetu izgledalo ove nedelje u 2023. Rezultati su bili zanimljivi... Na prvo mesto sa stavio Denisa Šapovalova, levorukog tenisera iz Kanade koji nije uspeo da disciplinuje svoje sjajne udarce. Na drugom mestu je Hjeon Čung, Južnokorejac čiju su karijeru uništile povrede leđa. Na petom, Džek Sok, Amerikanac koji je uvek izgledao kao da više voli hamburgere od pobeda. A, gde je bio Đoković? Nigde.

U nastavku pisanja sledi još "jača" rečenica novinara poznatog ostrvskog glasila. 

"Šta li sam pobogu mislio? S obzirom na to da se teško sećam i gde sam ostavio ključeve od automobila, teško je da kažem sa sigurnošću. Ali, pretpostavljam da sam se tog jutra u novembru 2018. godine probudio i pomislio: Znate šta? Taj tip Đoković je potpuno precenjen. Verovatnije je da sam to sve uradio u nadi da će mi se ispuniti želja, nabrajajući kako bi izgledala najživopisnija i najraznovrsnija grupa igrača koje sam mogao da se setim. I dok je Đoković već bio na dobrom putu ka statusu najboljeg svih vremena, bilo je onih koji su postigli više ako gledam zabavnu stranu. Da li je tu bilo možda i malo umora od Đokovića? Počeo sam ozbiljno da se bavim tenisom u jesen 2011. godine kada je i sam Đoković postajao zvezda". 

 

 

Brigs trlja oči i ne veruje da Novak još fizički i mentalno dominira u konkurenciji sve mlađih tenisera. 

"Neverovatna stvar je da se Novak Đoković približava 37. godini i niko se nije pouzdano suprotstavio tom njegovom pristupu. Statistički, najbliži izazivač je Rafael Nadal koji je uspevao da pronađe put iz te njegove paukove mreže - kao Indijana Džons - sa svojim forhendom. Ali, čak je i Nadal tu drugi najbolji (29-30) u međusobnom skoru. U svoju odbranu, očekivao sam da će Đoković do sada završiti karijeru. Ili, da će se njegova unutrašnja vatra malo ohladiti. Nije se desilo ni jedno ni drugo. On i dalje rutinski dobija svoje rivale - od kojih su mnogi 15 godina mlađi - i to na fizičkom novu. A tu njegovu glad samo podstiče reakcija navijača".

Imao je potrebu i da se osvrne na činjenicu da je Srbin sve češće na udaru navijača tokom mečeva, ali da se s tim više nego uspešno nosi. Čak uživa na neki način u toj prkosnoj borbi. 

 

 

"Ipak, Đoković nije prvi šampion koji prolazi kroz sve ovo. Ali, kada je Mihael Šumaher razvio sličan anti-herojski imidž, zvuk njegovog motora ugušio je svako gunđanje navijača. Dok je Đoković, u još jednom majstorskom potezu, naučio da iskoristi takvu vrstu negativnosti. 'Kada publika viče Rodžer, ja čujem Novak', rekao je posle svoje slavne pobede na Vimbldonu 2019. nad Federerom. A, koliko još može da potraje ovaj Đokopol (aluzija na monopol, prim. aut.)? U Alkarazu, Sineru i Runeu, tenis je konačno našao trio sa 'vau' faktorom. Njih trojica imaju kombinovano pet pobeda i osam poraza od Đokovića - što je solidno za početak njihovih karijera. Ali, i dalje nema nikakvog znaka da će majstorstvo Đokovića da opadne. Kao Tom Brejdi, kao Mik Džeger, kao Dorijan Grej... On je nadmudrio vreme. Moja jedino preostalo predviđanje je da će sruši rekord Kena Rozevala (37 godina i 62 dana) i da će postati najstariji igrač koji je osvojio grend slem. To će biti na sledećem US Openu", tvrdi Brigs.

Što bi se reklo, iz njegovih usta u Božije uši.