Vesti iz rukometa

Hrvatska zatvorila sebi put na Olimpijske igre 2024: Island ugasio snove "vatrenih"

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

22.01.2024 17:20
detalj sa meča rukometaša Hrvatske i Islanda Tanjug/AP Photo/Martin Meissner
detalj sa meča rukometaša Hrvatske i Islanda

Rukometna reprezentacija Hrvatske doživela je još jedan poraz na šampionatu Evrope u Nemačkoj, a 30:35 (18:16) protiv Islanda koštao ju je ispadanje iz trke za mesto u kvalifikacijama za Olimpijske igre ovog leta u Parizu. U vetar je otišao i potencijalni proboj do polufinala EP, mada je on visio o koncu i pre ovih 60 minuta.

"Vatreni", koji su pre aktuelnog takmičenja zamolili medije u svojoj zemlji da ih više ne zovu "kauboji", uspeli su da dobiju prvo poluvreme, ali su u nastavku izgubili tu malu prednost i dozvolili rivalu da im nametne svoj stil i ritam.

 

 

Prevagu u korist Islanđana doneli su Elison, kao strelac osam golova, te Palmerson i Triastron sa po šest realizovanih šuteva. Kod Hrvatske, Jelenić je postigao šest, Klarica, Naćinović i Srna po četiri gola.

Ostrvljani su podigli nivo igre u oba smera, u jednom trenutku pobegli su na teško dostižnih +6 (31:25), posle čega su samo mirno priveo meč kraju. Nošeni i odbranama sjajnog Gustafsona, koji je meč završio sa 13 uspelih intervencija. 

Island sada ima dva boda i u poslednjem kolu će se oprostiti od takmičenja utakmicom protiv Austrije, uz tanku nadu da će u kombinaciji sa tuđim ishodima uspeti da se ukrca u voz za olimpijske kvalifikacije. 

Razočarani Hrvati ostaju na jednom bodu, prenetom iz prve faze šampionata, a turnir će završiti duelom protiv domaćina Nemačke. To jest plasmanom daleko godim od vicešampionske pozicije iz 2020. godine. 

Evropsko prvenstvo, glavna runda

Grupa 1 

Hrvatska - Island 30:35
Francuska - Austrija 18.00 (TV Arena 2 Premium)
Nemačka - Mađarska 20.30 (TV Arena sport 2)

 

Standings provided by Sofascore