Vesti iz ostalih sportova

Još tačno godinu dana: Počinje velika trka za Pariz

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

26.07.2023 10:20
Još tačno godinu dana: Počinje velika trka za Pariz Guliver/AP Photo/Michel Euler, File

Olimpijske igre u Parizu svečano će biti otvorene za tačno godinu dana. Najveća smotra svetskog sporta održaće se u glavnom gradu Francuske od 26. jula do 11. avgusta 2024. i okupiće, prema procenama organizatora, blizu 10.500 takmičara i takmičarki, što je i gornja granica postavljena od strane Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK). Za razliku od Igara u Tokiju, neće biti karatea, bejzbola i softbola, a u nove olimpijske sportove uvršten je brejkdens. Takođe, u nekim sportovima je smanjen, a u nekim povećan broj disciplina.

Srbija je u Tokiju 2021. imala 87 sportista i osvojila, od kada nastupa kao samostalna država, najviše medalja - ukupno devet (tri zlatne, jednu srebrnu i pet bronzanih). Olimpijska zlata zasluženo su pripala Milici Mandić u tekvondou, Jovani Preković u karateu i vaterpolo reprezentaciji. Najuspešnija tekvondistkinja u istoriji Srbije je okončala karijeru, a karate više nije član olimpijske porodice. Podmlađeni vaterpolo sastav tek treba da obezbedi vizu za Pariz.

Damir Mikec je u streljaštvu osvojio srebro, dok su bronzana odličja pripala Tijani Bogdanović (tekvondo), reprezentaciji u basketu 3x3, Milenku Šebiću (streljaštvo), Zarubu Datunašviliju (rvanje) i odbojkašicama.

Srbija obezbdila sedam viza za Pariz

ATLETIKA
Ivana Vuleta
Milica Gardašević

BOKS
Vahid Abasov
Natalija Šandrina

STRELJAŠTVO
Zorana Arunović
Damir Mikec

PLIVANJE
Andrej Barna

Najviše učesnika, čak 116, Srbija je imala u Londonu 2012, četiri godine ranije u Pekingu boje naše zemlje branilo je 92 olimpijca, a u Riju 103. Vize za igre u Parizu za sada su u rukama sedam predstavnika Olimpijskog komiteta Srbije.

Milica Gardašević i Ivana Vuleta takmičiće se u skoku udalj. Vahid Abasov i Natalija Šadrina u boksu, dok imamo i dva obezbeđena takmičara u tri discipline streljaštva – 10 metara vazudšni pištolj za muškarce, žene i u miksu,a to su Zorana Arunović i Damir Mikec, dok je ovog jutra olimpijsku normu izborio i plivač Andrej Barna.

Kada je reč o ekipnim sportovima, gajimo nadu da ćemo u Parizu imati više timova nego u Tokiju, gde su nas predstavljali vaterpolisti, odbojkaši, košarkašice i basketaši. Fudbalere sigurno nećemo gledati u Francuskoj, ali šansa i dalje postoji za rukometaše i rukometašice, košarkaše i košarkašice, odbojkaše i odbojkašice i vaterpoliste. Basketaše, kao aktuelne prvake sveta, male su šanse da ne vidimo u "Gradu svetlosti", gde će pokušati da naprave korak više i konačno osvoje olimpijsko zlato.

Realno je očekivati da broj sportista iz Srbije bude oko 100, a on bi u slučaju povoljnih ishoda u olimpijskim kvalifikacijama mogao da bude i rekordan, ali i nikada manji. Sve opcije su još uvek otvorene…

Najviše srpskih sportista bilo na OI 2012. godine

Kao samostalna reprezentacija Srbija je na Olimpijskim igrama do sada učestvovala četiri puta i osvojila ukupno 24. medalje. Na prvim Igrama u Pekingu 2008. godine ih je bilo tri, u Londonu 2012. jedna više, u Riju 2016. osam, a prošle godine u Tokiju devet. Najviše učesnika Srbija je imala u Londonu, gde je otišlo 116 sportista, u Pekngu nas je predstavljalo njih 92, u Riju 103, a u Tokiju 87.

Što se rukometa tiče, situacija je prilično komplikovana za obe selekcije, tako da će biti veoma teško da prvi put posle 2012. vidimo muški tim na olimpijskom turniru ili debitantski nastup ženskog. Naime, u muškoj konkurenciji jedina dva sigurna učesnika su i prva dva favorita - Francuska kao domaćin i Danska kao aktuelni prvak planete. Direktno na OI će i šampion Evrope, a ukoliko to bude neka od pomenutih reprezentacija, onda će na Igre prvi sledeći tim na plasman tabeli koji ranije nije obezbedio nastup. Olimpijske kvalifikacije zakazane su od 11. do 17. marta u tri grada (domaćinstvo još nije određeno). Na tim turnirima učestvovaće ukupno 12 reprezentacija, a iz svake grupe će po dve u Pariz.

Za Srbiju i dalje postoji i to dva puta. 

Jedan je da se direktno plasira na Olimpijske igre, ali je pakleno težak i iz ove perspektive, uprkos tome što je igra "orlova" delovala daleko bolje na Svetskom prvenstvu u odnosu na prošle turnire i što je u egal završnicama poražena od favorizovanih Nemačke i Norveška, gotovo nemoguć. Za sigurnu olimpijski "vizu", Srbija mora da osvoji Evropsko prvenstvo ili da u finalu za protivnika ima Francusku ili Dansku. Može i kao treća, a da "trikolori" i Skandinavci igraju finale.

Realniji put, barem na papiru, je plasman u kvalifikacije za Olimpijske igre, a ostvariće ga dve najbolje selekcije na EURU 2024 koje to nisu učinile na Svetskom prvenstvu. Takođe, neophodno je i da Egipat kao apsolutni favorit pobedi na prvenstvu Afrike.

Dame moraju da budu među prvih sedam na Svetskom prvenstvu u decembru. Gotovo je izvesno da će svoje pozicije u vrhu zauzeti Francuska i Norveška (domaćin i evropski prvak koji su obezbedili učešće), pa će samim tim verovatno devet ili možda 10 najboljih timova sa SP u kvalifikacije. Ipak, Srbija je u izuzetno jakoj grupi sa Danskom, Rumunijom i Čileom. Tri najbolje će u grupu osminu finala, a odatle dve prvoplasirane u četvrtfinale. Grupa E, u kojoj je naš tim, ukrstiće sa Grupom F, gde su Nemačka, Poljska, Japan i Iran.

MN Press

 

 

Košarkaši Srbije su u Riju igrali u finalu, a zatim ih posle šokantnog poraza od Italije u Beogradu nije bilo na Igrama u Tokiju. Put do Pariza je trnovit, a ako se uzme u obzir da na Mundobasket idemo oslabljeni, teško da ćemo na Dalekom istoku uspeti da stignemo do Olimpijskih igara. Jedini siguran učesnik je Francuska… Na OI sa Svetskog prvenstva će dve najbolje plasirane selekcije iz Evrope, dok je za učešće na završnom olimpijskom turniru neophodno da se plasiramo u osminu finala, što je objektivan i realan rezultat. Kvalifikacioni turniri, koji su dva puta uzastopno organizovani u Beogradu, biće održani uoči OI i samo pobednici će u Lil i Pariz (grupna faza u košarci na LOI biće igrana u Lilu).

Kod dama je malo drugačije i Srbija je na Evropskom prvenstvu uspela da obezbedi učešće na kvalifikacionom olimpijskom turniru. Sigurni učesnici za sada su Francuska i SAD. FIBA je pripremila četiri kvalifikaciona olimpijska turnira za žene koji će se igrati u Februaru i sa dva će po tri, a sa druga dva po dve prvoplasirane u Pariz.

Što se basketa 3x3 tiče, tri najbolje selekcije na FIBA rang listi će na Olimpijske igre, a Srbija je ubedljivo prva ispred SAD i Holandije. Ukoliko se dogodi čudo, pa naš tim padne ispod trećeg mesta, tu su i dodatne kvalifikacije.

Vaterpolisti na pragu plasmana

Narednu vizu za Pariz mogu da osvoje vaterpolsti koji u četvrtak u polufinalu SP igraju protiv Grčke (10.00, TV Arena 1 Premium) i ukoliko trijufuju biće sigurni putnici na Olimpijske igre

Dok su se odbojkašice Srbije iz Rija i iz Tokija vratile sa dve medalje (srebro i bronza), odbojkaše dugo, dugo nismo gledali na Olimpijskim igrama, još od Londona 2012. Krajnje je vreme da se to promeni i da oba naša odbojkaška tima vidimo na Igrama. Za Pariz su, mora se priznati, i kvalifikacije uprošćene. Muški tim nalazi se u Grupi B na kvalifikacionom turniru, koji će se igrati u Tokiju (od 30. septembra do 8. oktobra). Pored domaćina Japana, rivali Srbije će biti SAD, Turska, Slovenija, Tunis, Egipat i Finska. Igraće se po sistemu svako sa svakim i dve najbolje reprezentacije obezbediće plasman. Ukoliko se u Japanu propusti prilika, "orlovi" će morati da sačekaju 24. jun, kada će na listu putnika za Pariz biti upisana imena još pet putnika i to po plasmanu na FIVB rang listi. Srbija je trenutno na devetom mestu i ukoliko tu ostane, gotovo sigurno će na Olimpijske igre.

Isti sistem je i kod dama.

Srbija je u Grupi A, koja će se igrati u kineskom Ningbou od 16. do 24. septembra. Rivali aktuelnim svetskim prvakinjama pored domaćina biće Kanada, Češka, Dominikanska Republika, Meksiko, Holandija i Ukrajina. Dakle, dve najbolje plasirane selekcije će na LOI, a ako među njima ne budu Srpkinje, onda će morati da sačekaju 17. jun i FIVB rang listu. Situacija kod žena je još bolja nego kod muškaraca, jer je Srbija na petom mestu.

Vaterpolisti Srbije imaće šansu već u Fukuoki da obezbede vizu za Pariz, a od nje ih deli još samo jedan korak, pobeda protiv Grčke u polufinalu. Finalisti sa Svetskog prvenstva 2023. prebrinuće brigu oko olimpijskih kvalifikacija, baš kao i tim koji postane evropski šampion u januaru naredne godine. Zatim sledi poslednja prilika na Svetskom prvenstvu naredne godine, kada će još četiri tima obezbediti plasman na LOI.

Kada je reč o ostalim sportovima, pre svega individualnim, tek očekujemo da se broj sportista drastično poveća rvačima, tekvondistima, džudistima, bokserima, strelcima, plivačima…