Vesti iz ostalih sportova

Rvači Srbije u Budimpešti na pripremama za Evropsko prvenstvo

komentari (0)

Izvor: Tanjug

02.03.2023 10:47
Rvači Srbije u Budimpešti na pripremama za Evropsko prvenstvo MN Press

Rvačka reprezentacija Srbije priprema se u Budimpešti, zajedno sa selekcijama Mađarske i Hrvatske, za izazove koji slede u 2023. godini. Srpski tim već je odradio bazične pripreme na Divčibarama, zatim su usledile dvonedeljne sparing borbe u Poreču, a sve sa ciljem da se ostvare što bolji rezultati, prvo na šampionatu Evrope u Zagrebu (od 17. do 23. aprila održava), a kruna sezone biće Svetsko prvenstvo u Beogradu, ujedno i kvalifikaciono za Olimpijske igre u Parizu.

"Fokus u radu trenutno je na tehničko-taktičkim elementima. Usredsređeni smo na rad na stručnjači, sparinge, ali odradi se i poneki trening snage i kondicije. Najvažnije je da sve protiče u okvirima plana i programa koji je unapred uspostavljen", sumira utiske jedan od trenera u stručnom štabu srpskih rvača Vojislav Trajković.

Iskusni stručnjak ističe vrhunske uslove za rad koji su omogućeni rvačima.

"Za sve to veliku zahvalnost dugujemo Rvačkom savezu Srbije, koji se pobrinuo da naši takmičari imaju najbolje moguće pripreme. To je jedan od preduslova za ostvarenje vrhunskih rezultata i zaista sa tog aspekta imamo maksimalnu podršku. Sa priprema smo počeli još 9. januara na Divčibarama, gde smo sproveli kondicione pripreme i napravili izvanrednu bazu. Potom smo dve nedelje bili u Poreču, gde je bilo prisutno 24 selekcije i čak 250 najboljih rvača i to smo na najbolji mogući način iskoristili za kvalitetan sparing. Sada smo u Budimpešti, treniramo zajedno sa Hrvatima i Mađarima i moram da pohvalim sve naše rvače koji na svakom treningu pružaju maksimum".

Na pripremama reprezentacije Srbije u Mađarskoj su: Perica Dimitrijević, Sebastijan Nađ, Mate i Viktor Nemeš, Aleksa Ilić, Branko Kovačević, Zurabi Datunašvili, Žarko Dickov, Mihail Kadžaja, Luka Katić, Boris Petrušić, i Mario Vuković.

Prva takmičarska provera srpskim reprezentativcima sledi krajem marta na turniru u Danskoj.

"Tu ćemo imati pravi uvid u njihove mogućnosti, ali svi paramteri sada pokazaju da su naši rvači trenutno na nivou na kom se i očekivalo da će biti. Ono što je najvažnije je da imamo još dovoljno vremena da maksimalno spremni dočekamo šampionat Evrope, ali ono što je evidentno je da su svi naši takmičari izuzetno fizički pripremljeni".

O ambicijama i očekivanjima na Evropskom prvenstvu Trajković ističe da je cilj uvek medalja.

"Silno želimo da zadržimo kontinuitet osvajanja odličja na velikim takmičenjima. Ono što se desilo prošle godine na Svetskom prvenstvu u Beogradu kada smo osvojili pet medalja od čega četiri zlata, je istorijski rezultat koji će se teško ponoviti. Zato se nadamo makar jednom odličju i mislim da je to cilj koji je ostvariv. Sve preko toga bio bi ponovo veliki uspeh", zaključio je Trajković.