Vesti iz ostalih sportova

Hrvatska jedva "potopila" fenomenalnu Francusku u polufinalu SP: "Trikolori" nisu više druga vaterpolo klasa

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

15.02.2024 16:46
Loren Fatović, vaterpolo reprezentativac Hrvatske Guliver/AP Photo/Mark Humphrey
Loren Fatović, vaterpolo reprezentativac Hrvatske

Hrvatska nije uspela da odbrani evropsku titulu u vaterpolu, prošlog meseca pred svojom publikom, ali će zato aktuelni kontinentalni viceprvak ove subote igrati sa Italijom za planetarnu krunu, pošto je u polufinalu Svetskog prvenstva u Dohi zaustavio senzacionalnu Francusku - 17:16, (3:2, 3:3, 3:1, 2:5, petercima 6:5). 

"Barakude" su tako opravdale titulu favorita, ali mnogo, baš mnogo teže nego što je to iko očekivao, jer je reprezentacija zemlje organizatora Olimpijskih igara 2024 pokazala da eliminacija osvajača poslednjeg svetskog zlata - Mađarske nije bila samo jedan fantastičan dan "trikolora".

Uprkos brojnim neiskorišćenim situacijama s igračem više, Vernu i društvo su kao piton davili favorita, demonstrirajući visok nivo koncentracije i motivacije, ponajviše pred svojom mrežom. Pogotovo golman Fontani, jer je odbranama ozbiljno remetio napad superkvalitetnog protivnika. 

 

 

Hrvati su poveli s 2:0, ali im Francuzi nisu dozvolili da se previše odlepe na isteku startnih osam minuta, U drugoj deonici autsajder je žestok otpor podigao na još viši nivo, izborivši se za više izjednačenja i minimalna, obećavajući minus pred odlazak na najdužui pauzu u vaterpolo utakmicama.

Tek u trećoj četvrtini je Ivica Tucak sa svojim izabranicima smislio način da se odlepi od trikolora (9:6), ali se ispostavilo se da to nije bio kraj snažnog pritiska rasplivanih, rezultatski neopterećenih i potcenjenih "trikolora".

Trud im se isplatio kada su u 27. i 28. minutu, kada su stizali na samo jedan zaveslaj do svetske vaterpolo sile (8:9, 9:10). Ni tu se nisu zaustavili, pa je Bue, dva i po minuta pre kraja pogodio za 10:10. Isti igrač, na njihovu žalost, nije iskoristio šut za prvo vođstvo u polufinalu. I to u trenutku kada je njegov tim bio brojčano jači.

Ali, jeste Enco Kas za 11:11 i rasplet petercima, pošto Hrvati nisu iskoristili zadnji napad na meču u prestonici Katara. U prvoj seriji zicera nijedan golman nije odbranio šut, niti su izvođači udaraca promašivali, pa se moralo u bonus šutiranje. Dok Anić nijepročitao Kasa i odveo Hrvatsku u očekivano, ali na jedvite jade izvojevano finale sa Italijom, dok poraženoj selekciji sledi pokušaj da se protiv Španije domogne prve SP medalje u svojoj istoriji. 

Ne računajući peterce, najviše golova su postigli trostruki hrvatski strelac Loren Fatović i Francuz Aleksandr Bue (3).