Vesti iz ostalih sportova

Italija prvi finalista Svetskog prvenstva u vaterpolu: Evropskom prvaku Španiji ostaje meč za bronzu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

15.02.2024 15:03
Frančesko di Fulvio, vaterpolista Italije Guliver/AP Photo/Mark Humphrey
Frančesko di Fulvio, vaterpolista Italije

Aktuelni evropski šampion Španija ispala je iz trke za planetarnu titulu, pošto ju je Italija savladala u prvom od dva današnja polufinala Svetskog prvenstva u Dohi - 6:8 (1:1, 1:3, 1:2, 3:2), zakazavši finalni rasplet takmičenja s boljim iz duela Hrvatska - Francuska. 

Prva četvrtina donela je pravi, muški vaterpolo s čvrstim odbranama, mnogo duela, rezonskog plivanja, taktičkih zamki... pa su golmani samo po jednom vadili loptu iz mreža. I još se na to dugo čekalo. Španci su poveli tek u 4. minutu, a Italijani izjednačili posle duplo više vremena.

Rovovska bitka vodila se i u drugoj deonici, ponovo je moralo da prođe 240 sekundi da bi publika na bazenu katarskoj prestonici videla neki pododak. Samo što su ovog puta "azuri" prvi "poentirali" i što je "crvena furija" vrlo bzo odgovorila na protiv nikovo vođstvo. 

Usledila su još dva savršeno precizna udarca selekcije sa Apenina, od čega jedan iz peterca, pa je ekipa koja se propisno namučila da bi došla do Top 4 mirnija na veliki odmor otišla spokojnija od rivala, čija je plovidba do okršaja za finale bila mirnija od ostalih polufinalista.

 

 

Koliko su defanzive bile na visokom nivou govori i podatak da su u prom poluvrmeenu iskorišćene samo dve situacije s igračem više, po jedna na obe strane, a timovi su imali (ukupno) 12 takvih prednosti. 

Treća četvrtina u potpunosti je pripala Italijanima; toliko su sve kontrolisali da su u jednom trenutku imali +4 (6:2), dok su Španci tek u njenom finišu, pogotkom čekanim devet minuta, podsetili da su i oni još u vodi. 

Pobednik nedavnog EP u Zagrebu i Dubrovniku živnuo je posle toga, pa je početkom zadnjeg nastavka spustio minus na daleko ponošljivijih - 2 (4:6). Još kada je tri minuta pre kraja prišao na samo gol zaostatka... 

Bili su Španci u prilici da nastave tu seriju od 3:0, ali ju je Di Fulvio prekinuo taman kada je to bilo potrebno njegovom timu. Uz mnogo mučenja i posle nekoliko "dobijenih života" pred golom "crvene furije".  

Jesu se Španci posle toga još jednom uhvatili za slamku spsa, ali od fatalnog "hica" Andree Fondelija nije im bilo spasa, pa neće biti u prilici da objedine dve šampionske krune. Zato je slavljenik napravio veliki pomak u odnosu na SP 2023, kada je završio kao peti na planeti. 

Danas su u pobedničkom timu najefikasniji bili pomenuti Di Fulvio i Fondeli, s po dva pogotka, koliko je dao i Frančesko Kondemi. S tim da uspeh imaju u velikoj meri da zahvale i odbranama (12) Marka del Lunga. U poraženom sastavu isti skor su imali Mark Larumbe i Alberto Munariz.