Vesti iz ostalih sportova

Vaterpolisti Španije posle preokreta srušili Hrvatsku u Zagrebu i osvojili titulu prvaka Evrope

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

16.01.2024 21:26
Alvaro Ortega Granados je heroj Španaca TANJUG/ FOTO HINA/ DAMIR SENČAR
Alvaro Ortega Granados je heroj Španaca

Vaterpolisti Hrvatske nisu uspeli na svom bazenu u Zagrebu da odbrane titulu prvaka Evrope jer su ih posle velikog prekreta savladali Španci 11:10 (3:5, 3:2, 2:3, 3:0). Fantastično su igrali Španci u poslednjoj deonici kada su uspeli da nadoknade dva gola minusa i ne dozvole domaćinu da im zatrese mrežu. Španci su trijumfom obezbedili plasman na Olimpijske igre u Parizu.

Vaterpolisiti Hrvatske su bolje otvorila meč i pogocima Luke Bukića i Jerka Marinića Kragića rešila prvu četvrtinu sa 5:3.

Činilo se da će Hrvati posle novog pogotka Bukića za 6:3 brzo rešiti meč, ali su Munariz, Larumbe, Bustos i Sanahuja uspeli na polovini treće četvrtine da sustignu prednost i donesu izjednačenje 7:7.

Igrale su se sjajne odbrane, Marinić Kragić je doneo prednost Hrvatskoj, Tahul Kompte je izjednačio, da bi Marko Žuvela iskoristio igrača više, pa Fatović pogodio sa šest metara za prednost Hrvatske 10:8 pred poslednjih osam minuta.

Punih četiri minuta nije bilo pogotka, vreme je bilo saveznik Hrvatske, ali i sjajna odbrana pred golmanom Vrlićem. Međutim, igrača više Španija iskoristila preko Sanahuje i meč uvela u neizvesnu završnicu. Hrvatima su ruke bile okovane, da bi vaterpolista Novog Beograda Alvaro Ortega Granados na 1:38 minuta pre kraja izjendačio na 10:10, a na 49 sekundi pre kraja doneo preokret 10:11! Imala je Hrvatska igrača više u poslednjih 20 sekundi, ali je Fatovića izblokirao Bustos za veliki trijumf Španije.

Bronzanu medalju osvojila je Italija koja je porazila Mađarsku 12:7, peto mesto je pripalo Grčkoj koja je bila bolja od Crne Gore 15:10, sedma je selekcija Srbije koja je danas bila ubedljiva protiv Rumunije 18:7.