Vesti iz ostalih sportova

Senzacionalna Francuska izbacila Mađarsku iz borbe za medalje: "Trikolori" ražalovali svetskog šampiona

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

13.02.2024 19:48
Deneš Varga, mađarski vaterpolista Guliver
Deneš Varga, mađarski vaterpolista

Svi su očekivali Mađarsku u Top četiri Svetskog prvenstva u Dohi, ali je Hrvatska dočekala senzacionalnu Francusku, jer je selekcija domaćina ovogodišnjih Olimpijskih igara u zadnjem četvrtfinalnom meču šokirala branioca planetarnog trona - 11:10 (2:4, 1:3, 3:1, 5:2). 

Sve, baš sve je pre uskakanja ekipa u bazen bilo na strani, sada već svrgnutog vladara: počev od timskog kvaliteta, preko individualne snage i tradicije, do iskustva, istorije nastupa na velikim takmičenjima... Prosto, autsajder je udario na velesilu, jer su "trikolori", uz sav napredak i ambicije, još drugi vaterpolo ešalon.

 

 

Tako je i izgledalo posle prve dve četvrtine, bez obzira što Mađari nisu bili neumoljivi kao inače i duelima sa slabijima od sebe. Lepih +4 (7:3) na poluvremenu slutili su rutinsko privođenje posla kraju i nastavak plovidbe ka završnici borbe za medalje na takmičenju u Dohi.

Ne lezi vraže... Francuzi su posle najdužeg od tri odmora krenuli da igraju kao u transu i koriste svaku pukotinu u igri, već opuštenog, protivnika. I posle trećih osam minuta činilo se da Mađarska ide ka cilju, ali zadnja deonica je stvari okrenula naopačke. Selekcija bez ijedne medalje na SP dala je neverovatnih pet pogodaka, a primila samo dva.

Tomas Vernu imao je čast i privilegiju da "zakuca" Golijata za dno, a taj pogodak u zadnjem minutu zaslužio je vrhunskom rolom pre toga. Obzirom da je pre toga postigao čak četiri gola i praktično izneo preokret na svojim plećima. 

O drugom finalisti odlučiće susret najboljih vaterpolo reprezentacija Španije i Italije, od kojih prva, kao novopečeni prvak Evrope, u Kataru brani bronzu sa SP u Fukuoki 2023.