Vesti iz ostalih sportova

Mađarska preko peteraca do titule svetskog prvaka u vaterpolu: Grčka žali za zadnjim napadom u spektakularnom meču

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

29.07.2023 12:29
Mađarska preko peteraca do titule svetskog prvaka u vaterpolu: Grčka žali za zadnjim napadom u spektakularnom meču Tanjug/AP Photo

Finalni meč Svetskog prvenstva u vaterpolu pružio je spektakl dostojan takmičenja tog nivoa, a egal borba dva najbolja tima turnira u Fukuoki rešena je tek posle nekoliko triler serija petereca, jer su Mađari bili sigurnije ruke od Grka - 14:13 (10:10 u regularnom delu, 4:3 u doigravanju). 

Poraženi tim imao je pun napad za pobedonosni gol u regularnom delu susreta, ali ga nije iskoristio, posle čega je šut Adama Nađa zatresao prečku, pa se posle četiri četvtrtine rovovske borbe - (4:2, 1:2, 2:3, 3:3) moralo u neizmenično šutiranje sa pet metara. A tu je briljirao golman Soma Vogel, čije su četiri odbrane povukle mađarski brod ka četvrtoj planetarnoj tituli u istoriji. Imao je 12 uspelih intervencija i tokom meča, u kom je njegova ekipa dobila prvu četvrtinu i imala 5:3 posle nje, pa izgubila sledeće dve deonice, a u zadnjoj igrala gol za gol. 

 

 

Grcima ostaje za utehu da su ovog puta dogurali najdalje na Svetskim prvenstvima, jer su prethodno uzimali samo bronzane medalje (3). Žal takođe, pošto su imali dovoljno vremena da "reše"  Mađare bez stresnog penal ruleta, međutim Vogel je već tada nagrizao snove Helena. Istina, bistao je i njegov kolega na drugoj strani, Emanulio Zervedas, sa 11 zaustavljenih šuteva tokom igre i tri odbranjena peterca. 

Na kraju retko uzbudljive utakmice, Vamoš je pogodio za 14:13, a storuki Vogel skinuo udarac Papanastasiju i istog sekunda naterao kompletan stručni štab da uskoči bazen, za početak velikog slavlja. Čekanog čitavu deceniju, od SP 2013. godine u Barseloni. 

Na ovom je treća medalja završila u rukama Španaca, jer su par sati pre toga drugi put na turniru savladali selekciju Srbije.