Vesti iz ostalih sportova

Odlična Crna Gora "izronila" četvrtfinale Svetskog prvenstva u sjajnom derbiju sa Hrvatskom: Evropski prvak bez medalje

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

23.07.2023 11:47
Odlična Crna Gora "izronila" četvrtfinale Svetskog prvenstva u sjajnom derbiju sa Hrvatskom: Evropski prvak bez medalje Guliver/AP Photo/Sergei Grits)

Vaterpolo reprezentacija Hrvatske daleko je bila uspešnija od Crne Gore, kroz istoriju ovog sporta, ali osvajač dve zlatne i pet drugih medalja na Svetskim prvenstvima, drugu godinu zaredom neće završiti na pobedničkom postolju. Ovog puta ni blizu njega, jer je selekcija manje od dve bivše jugoslovenske republike dobila njihov fantastično uzbudljiv regionalni derbi u osmini finala takmičenja u Fukuoki - 13:12. 

Bila je to teška borba aktuelnog evropskog šampiona sa"ajkulama", u kojoj su se bolje snašli izabranici Vladimira Gojkovića, očigledno mentalno i fizički oporavljeni od (na peterce) izgubljene utakmice grupne faze sa Srbijom. 

Pogotovo u prvom poluvremenu, kada su stekli osetnu razliku (6:3), ostavljajući Hrvate čak 11 minuta bez datog gola. Petar Tešanović branio je moguće i nemoguće, šuteve iz daljine i sa male distance, dajući dodatnu energiju saigračima u akcijama na drugoj strani bazena. 

Pokušavao je Ivica Tucak da kadrovskim izmenama i taktičkim varijacijama da zaustavi potapanje hrvatskog broda, što mu je u jednoj fazi meča pošlo za rukom, tačnije njegovom izboru među stativama - Marku Bijaču. Sa Zvonimirom Butićem režirao je rezultatski preokret (7:6), ali to nije bilo dovoljno za izbegavanje katastrofalnog plasmana.

Pritisnuti ličnim grešakama, jedan po jedan, ispadali su hrvatski bekovi iz igre dok su među Crnogorcima u završnici strašnog meča eksplodirali Đuro Radović i Dušan Matković. Drugi je desnicom zadao fatalan udarac protivniku, koji u zadnjem napadu nije uspeo da probije rivalski blok i zbori se peterce. 

Zbog svega toga, Crnogorci su zasluženo otišli u četvrfinalni duel sa Grčkom.  

Mečevi osmine finala Svetskog prvenstva

SAD - Kanada 13:10

Australija - Francuska 8:11 

Hrvatska - Crna Gora 12:13 

Japan - Srbija 11.30 (TV Arena sport 1)