Vesti iz odbojke

Kolaković odredio koga vodi na kvalifikacioni turnir za OI: "Orlovi" sutra kreću u Japan, takmičenje počinje 30. septembra

komentari (0)

Izvor: Tanjug

22.09.2023 19:48
Kolaković odredio koga vodi na kvalifikacioni turnir za OI: "Orlovi" sutra kreću u Japan, takmičenje počinje 30. septembra MN Press

Odbojkaši reprezentacije Srbije putuju sutra za Tokio, gde će od 30. septembra do 8. oktobra igrati u grupi B kvalifikacija za Olimpijske igre sa Japanom, SAD, Slovenijom, Turskom, Tunisom, Egiptom i Finskom.

Selektor Igor Kolaković objavio je spisak igrača koji će igrati na predstojećem turniru i na njemu se nalaze: tehničari - Vuk Todorović, Aleksa Bata; korektori - Aleksandar Atanasijević, Dražen Luburić; libera - Milorad Kapur, Miloš Krsteski; blokeri - Marko Podraščanin, Petar Krsmanović, Nemanja Mašulović i Aleksandar Nedeljković; primači - Uroš Kovačević, Marko Ivović, Miran Kujundžić i Pavle Perić.

"Do sada smo uglavnom dolazili dan ili dva ranije i osetili smo težinu promene vremenske zone. U ovim uslovima ćemo biti spremniji za prve duele i konačno čitav turnir. Dobro smo, Uroš se polako vraća, nadamo se da će dostići nivo forme i da će moći da nam pomogne. Sigurno neće biti u životnoj formi, ali njegov kvalitet nam je značajan", istakao je Kolaković.

Reprezentativac Srbije, Marko Podraščanin dodaje da je ekipa imala celo leto da se spremi za predstojeće mečeve.

"Svesni smo da ćemo imati najtežu grupu u ovom trenutku. Glavni konkurenti Japan, Slovenija i Amerika su igrali jako dobro ove godine. Sreća je da imamo ranije, da se adaptiramo. Veliki je žal što od 2012. godine nismo bili na Olimpijskim igrama, jer smo ostvarili dobre rezultate, osvojili smo Svetsku ligu 2016. kada nismo išli u Rio, a onda 2019. smo osvojili Evropsko prvenstvo, a nismo išli u Tokio. Velika želja, veliki motiv pred nama", izjavio je Podraščanin.

Takmičenje na turniru Srbija će početi 30. septembra protiv Turske od 06.00 časova, a u drugom kolu dan kasnije u isto vreme igraće protiv Tunisa.

U trećem kolu u utorak 3. oktobra Srbiji će protivnik biti Egipat od 06.00 časova, dan kasnije Srbija će u isto vreme igrati protiv Finske, a u petom kolu u petak 6. oktobra protiv Japana od 12.25.

U šestom kolu, u subotu 7. oktobra Srbija će od 09.00 časova igrati protiv SAD, a u poslednjem kolu dan kasnije od 09.00 časova protiv Slovenije.

Po novom sistemu kvalifikacija, 24 najbolje reprezentacije sa rang-liste FIVB podeljene su u tri grupe sa po osam selekcija, a plasman na Olimpijske igre izboriće po dve najbolje reprezentacije iz svake grupe.

Preostalih pet reprezentacija biće pozato 24. juna, po završetku preliminarne faze Lige nacija 2024.

Na osnovu rang-liste FIVB biće određeno još pet reprezentacija, prioritet prilikom određivanja imaju selekcije sa kontinenata koje u tom trentuku nemaju kvalifikovane reprezentacije za Igre, a potom najuspešnije rerpezentacije za FIVB rang-liste koje se do tog trenutka nisu kvalifikovale za Olimpijske igre.