Vesti iz košarke

Druga faza Mundobasketa: Letonija šokirala Španiju, Bertrans i Kuruc "maltretirali" šampiona

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

01.09.2023 14:22
Druga faza Mundobasketa: Letonija šokirala Španiju, Bertrans i Kuruc "maltretirali" šampiona Tanjug/AP Photo

Košarkaši Letonije nižu fenomenalne rezultate na Svetskom prvenstvu, a koliko su jaki, motivisani i nikada ne odustaju, čak i kada sa njima nije povređeni superstar Porzingis, pokazali su danas i aktuelnom planetarnom i evropskom vladaru Španiji - 74:69. 

Ni to što su izgubili drugu i treću četvrtinu, a u zadnju ušli sa zaostatkom od 11 poena (47:58), nije ih skrenulo sa puta. Prosto, ekipa Luke Bankija ne plaši se nikoga i kida na terenu sve dok postoji i pšromil šanse da pobedi. Tako su se postavili prema rivalima u prvoj rundi, kada su kao drugoplasirani tim grupe H prošli dalje, tako su danas tretirali "crvenu furiju".

Kada su Španci, na krilima Brisuele i Rudija Fernandesa, stekli osetnu zalihu zaigrali su kao da je meč tek počeo, pa su serijom poena sitigli i prestigli šokiranog protvnika. U prvom redu zahvaljujući bivšim košarkašima Partizana. David  Bertans je ubacio 16 poena, imao 3 skoka i 1 asistenciju i bio najefikasniji, dok je Rodions Kuruc dodao 13 poena i 13 skokova za senzacionalno slavlje momaka iz bivše sovjetske republike. 

Po 11 poena su još imali Andrejs Gražulis, Kristens Zoriks i Rolands Šmits, a u redovima Španije smo videli 14 poena Vilija Ernangomesa, po 11 Garube i Brisuele, a 9 Huanča Ernangomesa.

Španija i Letonija sada imaju identičan učinak 3-1, ali Letonci su u prednosti zbog pobede u međusobnom duelu. U grupi se nalaze još Kanada (3-0) i Brazil (2-1), pa više uopšte nije nerealan scenario da Španci ostanu bez plasmana u četvrtfinale.

Ukoliko Kanada opravda ulogu favorita protiv Selesaa, a potom nanese poraz i Španiji, Letoniji je potreban trijumf protiv Brazila da zajedno sa Kanadom prođe u Top osam na turniru u Japanu, Indoneziji i Filipinima. 

Mundobasket, druga faza

Grupa L

Španija - Letonija 69:74

Kanada - Brazil 15.30

 

Standings provided by Sofascore