Vesti iz košarke

Počinje rasplet na Mundobasketu: Srbiji polufinale verovatno donosi i Olimpijske igre

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

31.08.2023 14:26
Počinje rasplet na Mundobasketu: Srbiji polufinale verovatno donosi i Olimpijske igre AP Photo/Aaron Favila

Srbija će u drugoj fazi na Svetskom prvenstvu u Japanu, Indoneziji i na Filipinima igrati protiv Italije (petak, 10h) i Dominikanske Republike (nedelja, 14h). Eventualne pobede protiv ovih selekcija trebalo bi da sa puta do same završnice sklone Sjedinjene Američke Države, odnosno da u četvrtfinalu donesu lakšeg protivnika, a to će biti Litvanija, Grčka ili Crna Gora.

Posle prve faze takmičenja na Mundobasketu, u borbi za medalje, ali i direktan plasman na Olimpijske igre u Parizu ostalo je deset evropskih selekcija. Finska je izgubila šanse da se umeša u trku za odličja, a sudeći posle poraza od Japana veoma teško će i do mesta u olimpijskim kvalifikacijama. Francuska je najneprijatnije iznenađenje Svetskog prvenstva i niko nije očekivao da će iz konkurencije ispasti već posle prve faze turnira, ali kao domaćin najveće svetske smotre sporta u 2024. godine učešće na košarkaškom turniru joj je zagarantovano.

Od ranije je poznato da će dve najbolje evropske selekcije sa Mundobasketa obezbediti nastup na Olimpijskim igrama. Plasman u osminu finala na Svetskom prvenstvu svakoj od reprezentacija donosi i zagarantovano mesto na kvalifikacionim olimpijskim turnirima. Taj cilj ostvarili su svi timovi koji su se prošli prvi krug. 

S obzirom na to da u drugoj fazi nema azijskih i afričkih predstavnika, formirane utešne grupe doneće i zanimljivu trku za olimpijsku vizu, jer će najboljeplasirane reprezentacije sa ova dva kontinenta direktno u Pariz. Australija je posle eliminacije Novog Zelanda već osigurala učešće na LOI, a za direktan plasman iz Amerike se bore SAD, Kanada, Dominikanska Republika i Brazil.

 

 

U olimpijske kvalifikacije će i još tri tima iz utešnih grupa, a sa kojih pozicija zavisi od mesta koja osvoje najbolji timovi Azije i Afrike.

Reprezentacija Srbije imaće priliku da već u petak iz igre za direktan plasman na LOI izbaci još jednog konkurenta – Italiju. "Orlovi" od 10 časova po srednjeevropskom vremenu igraju u Manili meč protiv "azura" i ako im nanesu drugi poraz na turniru ostaviće ekipu Đanmarka Poceka sa malim izgledima da prođe u osminu finala. Poraz Italijana od Dominikanske Republike 82:87 previše je zakomplikovao situaciju za talentovan tim i praktično ih pred meč sa Srbima doveo u poziciju bili il' ne biti. Čak i u slučaju poraza "orlova", "azuri" neće biti mirni…

Ono što takođe može da ide u korist selekciji Srbije je i činjenica da će iz novoformirane Grupe J, koja ukršta sa našom Grupom I, dve evropske reprezentacije ispasti posle druge faze. Amerikanci kao prvi favoriti turnira bez problema i sa ubedljivim pobedama rešili su prve prepreke na Mundobasketu, a očekuje se da istim ritmom nastave i protiv Crne Gore, odnosno Litvanije. 

Ukoliko sve bude išlo po planu i Srbija i SAD osvoje prva mesta, "orlovi" će se za polufinale boriti sa nekom od pomenutih evropskih selekcija, a najrealnije je da to bude Litvanija. Svako iznenađenje nam može doneti duel sa Amerikancima već u četvrtfinalu. Ako izbegnemo meč sa "jenkijima", četvrtfinalni meč najverovatnije će biti ne samo okršaj za polufinale Svetskog prvenstva, već i za sigurno mesto među 12 reprezentacija na Olimpijskim igrama u Parizu. Za takav scenario potrebno je da odlična Kanada ili Australija stignu do polufinala, što, pre svega po do sada prikazanom od strane Kanađana, neće biti veliko iznenađenje.