Vesti iz košarke

Pobeda "orlova" pred početak Mundobasketa: Brazil "pao" bez Bogdanovića i Milutinova

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

21.08.2023 15:53
Pobeda "orlova" pred početak Mundobasketa: Brazil "pao" bez Bogdanovića i Milutinova MN Press

Košarkaši Srbije odigrali su poslednju kontrolnu utakmicu pred početak Svetskog prvenstva u Japanu, Filipinima i Indoneziji (od 25. avgusta do 10. septembra). "Orlovi" su u drugom meču na "Turniru solidarnosti" u Kini savladali Brazil 89:85 (21:20, 24:18, 19:21, 25:26).

Selektor Srbije Svetislav Pešić odlučio je da za meč sa "selesaom" odmori dvojicu igrača koji bi na turniru trebalo da budu starteri, a to su kapiten Bogdan Bogdanović i Nikola Milutinov.

Srbija je tokom većeg dela meča bila u prednosti, a ona je išla i do maksimalnih 12 poena sredinom treće četvrtine (56:44). Južnoamerikanci se nisu predavali i nisu dozvolili "orlovima" da novom serijom reše pitanje pobednika, već su početkom poslednje deonice preokrenuli rezultat i u dva navrata imali prednost (65:64 i 68:67). Uporni Brazil je stalno vraćao, pa je na manje od pet minuta do kraja utakmice, opet uspeo da nadoknadi "-6" i da izjednači na 74:74, pa na 76:76. 

Tada je već bilo jasno da će završnica biti neizvesna i da će pobednika odlučiti jedna lopta.

"Selesao" je u poslednja tri minuta uspevao još dva puta da stigne do prednosti, pa i izjednačenja 82:82 na minut pre kraja. Ipak, čini se da je presudni momenat meča bio precizan šut za tri poena Nikole Jovića i to na 48 sekundi pre kraja. Brazil je u sledećem napadu prekombinovao, a Srbija rutinski privela duel završetku – 89:85.

Najefikasniji je bio Filip Petrušev sa 17 poena, dok je Aleksa Avramović postigao 14, a treba spomenuti Ognjena Dobrića i Nikolu Jovića koji su imali po 11 poena, Stefan Jović i Dejan Davidovac imali su po 9 poena.

Srbija će na Svetskom prvenstvu igrati u Grupi B, zajedno sa Južnim Sudanom, Kinom i Portorikom. Prvi protivnik "orlova" na turniru je Kina u subotu od 14 časova. Po dve najbolje selekcije iz svake grupe plasiraće se u narednu fazu.

Srbija je ovog leta imala pet zvaničnih kontrolnih utakmica za Svetsko prvenstvo, pored utakmice sa Brazilom, savladala je Grčku (71:64), Portoriko (110:75) i Kinu (87:64), dok je na Akropolis kupu u Atini izgubila od Italije (88:89). 

SRBIJA: S. Jović, Dobrić, Gudurić, Marinković, N. Jović, Davidovac, Petrušev, Ristić, Simanić, Avramović, Radanov. U prvoj petorci, S. Jović, Marinković, Davidovac, Petrušev, N. Jović.