Vesti iz košarke

Nemačka sedmi svetski prvak: Prva titula za "pancere"

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

10.09.2023 16:39
Nemačka sedmi svetski prvak: Prva titula za "pancere" Tanjug/AP Photo/Michael Conroy

Do 2006. godine na večnoj listi svetskih prvaka postojalo je samo pet repreztentacija. Do te godine titule su osvajali Jugoslavija, SAD, SSSR, Argentina i Brazil, a onda se odabranom društvu priključila Španija, a danas, nažalost, i Nemačka.

Pobedom protiv Srbije u finalu Mundobasketa 83:77, Nemci su napravili najveći uspeh u istoriji i sada pored evropskog zlata iz 1993. imaju i svetsko.

"Panceri" su do sada imali samo jednu medalju na Mundobasketima i to 2002. godine, kada su predvođeni Dirkom Novickim pobedili Novi Zeland u borbi za treće mesto. Te 2002. godine naš nacionalni tim je osvojio poslednju zlatnu medalju na velikim takmičenjima.

Srebro osvojeno u Manili je ogroman uspeh, pre svega zbog činjenice da su "orlovi" na Daleki istok stigli kao autsajderi, bez najvećih zvezda, a na listi favorita pred početak turnira nisu bili ni među osam selekcija.

Primarni cilj bio je da se obezbedi učešće na Olimpijskim igrama, što je plasmanom u polufinale i kasnijim pobedama SAD i Kanade ostvareno.