Vesti iz košarke

Razlika u kvalitetu je očigledna: Srbija razbila Kinu na startu Mundobasketa sa preko 40 razlike!

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

26.08.2023 15:30
Razlika u kvalitetu je očigledna: Srbija razbila Kinu na startu Mundobasketa sa preko 40 razlike! MN Press

Košarkaška reprezentacija Srbije opravdala je ulogu favorita protiv Kine na startu Mundobasketa. Osim oscilacija na samom početku meča, tokom čitavog susreta vodila je glavnu priču na terenu, a kao što i sam rezultat govori, pitanje pobednika se nijednog trenutka nije postavljalo 105:63 - (25:14, 30:20, 22:13, 28:16).

Ključ pobede Pešićevih momaka, osim očigledne razlike u kvalitetu, bila je odlična realizacija šuta iz igre (21/33 za dva, 13/28 za tri, 24/28 penali) i daleko veći broj raspoloženih košarkaša. Minutaža i poeni su bili ravnomerno rasporođeni, a najefikasniji pojedinac u taboru "orlova" bili su Bogdanović i Marinković sa po 14 poena.

Ipak, senku na pobedu Srbije u Manili, bacila je povreda Petruševa. Centar Filadelfije povredio se nakon jedne borbe za loptu tokom druge četvrtine, nakon čega je uz bolnu grimasu, napustio teren. Ali, ohrabrujuće vesti su da je sam "odšetao2 za terena, pa su prve pretpostavke da će moći da nastavi takmičenje.

Inače, Srbija nije najbolje otvorila utakmicu. U uvodnim minutima teško je dolazila do svoje igre, ali se ubrzo oslobila pritiska i počela da "rešeta" sa svih pozicija. Serijom 15:3 sredinom uvodne četvrtine, "orlovi" su prvi put stekli dvocifrenu prednost (25:14). Igra Kine se u tim trenucima uglavnom zasnivala na šutu sa distance, koja ih je koliko-toliko održavala u životu, da bi u nastavku Srbija podigla nivo odbrane na perimetru. I na krilima velikog broja raspoloženih košarkaša, došla do još ubedljivije prednosti.

Na poluvremenu bilo je čak +21 (55:34) za Srbiju. A, kada se Bogdanović najzad oslobio pritiska, prednost je ubrzo otišla i na +30 (77:47). Veliki doprinos dao je i Avramović, koji se prepoznatljivim prodorima, istakao najviše u trećoj deonici, da bi poslednjoj četvrtini Pešić dao šansu i ostalim igračima sa manjom minutažom. Kina je to dobro koristila u početku. Videli su se problemi Srbije u odbrani. Naročito kod preuzimanja i odbrane na perimetru, da bi se u finišu konsolidovali na svojoj polovini terena. Zaustavili su tranziciju Kineza i na krilima svojih rezervista, Marinkovića i Ristića, režirali 18:0 seriju za ubedljivih 105:63!

Marinković se na kraju, za svega nekoliko minuta izjednačio sa Bogdanovićem po broju poena. Postigao je 14 koševa. Ristić je dodao 13, dok su dvocifreni bili još i Milutinov (11) i Avramović. Sa druge strane Kinezi su imalu svega dvojicu raspoloženih košarka. Plejmejkera Žaa, koji je ubacio 17 poena i centra Džija sa pet manje.

Srbija je tako poprilično ubedljivo došla do prve pobede na Mundobasketu, a naredni duel u Grupi B odigraće protiv Portoriuka 28. avgusta.

Mundobasket, Grupa B, 1. kolo.

Južni Sudan - Portoriko 96:101
Srbija - Kina 105:63
 

 

Standings provided by Sofascore