NBA

NBA liga dala zeleno svetlo: Mark Kjuban zvanično prodaje Dalas Maverikse

komentari (0)

Autor: Aleksa Janković

27.12.2023 22:55
Vlasnik Dalas Maveriksa, Mark Kjuban Guliver/AP Photo/LM Otero, File
Vlasnik Dalas Maveriksa, Mark Kjuban

NBA liga je objavila kako je Upravni odbor jednoglasno odobrio prodaju Dalas Maveriksa. Novi vlasnici će biti Miriam Adelson i Patrik Dumont (zet Miram Adelson). Njih troje će zajedno posedovati 73 posto franšize iz Teksasa, dok će dosadašnji većinski vlasnik, Mark Kjuban zadržati 27 posto. Takođe se navodi i kako će Kjuban ostati glavni kada su u pitanju sve operacije vezane za sportsku stranu franšize.

Deo koji će posedovati porodica Adelson se procenjuje na 3.5 milijardi, dok prema Forbsu vrednost Maveriksa ide i do 4.5 milijardi dolara. To ih stavlja na sedmo mesto najvrednijih timova u NBA ligi.

 

 

Forbs takođe procenjuje da je Miriam Adelson peta najbogatija žena na svetu, sa bogatstvo u iznosu od 32.3 milijarde dolara. Ona će postati tek treća žena koja ima vlasništvo u NBA franšizi. Do sada su to bile samo Džini Bas (Los Anđeles Lejkersi) i Gejl Benson (Nju Orleans Pelikansi).

Kjuban je bio većinski vlasnik Maveriksa od 2000. godine kada je kupio klub za 285 miliona dolara. Tim iz Dalasa je bio jedan od najgorih u ligi u tom trenutku, ali su pod Kjubanom doživeli ogromne promene. Predvođeni Dirkom Novickim, postali su i NBA šampioni 2011. godine, što je ujedno i jedina titula u istoriji franšize.