ABA liga

Slavlje odbojkaša u Nagoji: Prva pobeda Srbije u Ligi nacija, Kina nemoćna

komentari (0)

Izvor: Tanjug

08.06.2023 10:38
Slavlje odbojkaša u Nagoji: Prva pobeda Srbije u Ligi nacija, Kina nemoćna MN Press

Odbojkaši reprezentacije Srbije pobedili su selekciju Kine sa 3:0 (34:32, 25:16, 25:20) u drugom meču prve nedelje Lige nacija. Iako su bili favoriti pred start ovog meča, seniori Srbije su morali da se pomuče kako bi savladali današnjeg rivala.

Pogotovo je to bio slučaj u prvom setu u kojem su izabranici Igora Kolakovića nakon velike borbe i duboke rezultatske razlike uspeli da slome otpor Kine i povedu sa 1:0. Dešavanja u prethodnom setu, u velikoj meri su uticala i na naredni. Srbija je od starta zaigrala veoma agresivno i stekla je vođstvo od 7:1. Ispostavilo se ubrzo da je ova prednost bila i više nego dovoljna seniorima Srbije kako bi duplirali vođstvo u nastavku.

Pokušala je Kina na početku trećeg seta da uhvati priključak i rezultatski se vrati u meč, ali su izabranici Igora Kolakovića bili rešeni da utakmicu okončaju u tri seta. Tako je na kraju i bilo, pošto je Srbija najpre stigla do preokreta sredinom seta, da bi u nastavku održavala nekoliko poena prednosti, koji su joj ubrzo doneli i maksimalni trijumf.

Treći meč u Nagoji Srbija će odigrati u petak, 9. juna od 12:40 časova. Srbija će četvrti meč odigrati u nedelju, 11. juna protiv Poljske od 8:40 časova. Tokom druge sedmice, u Roterdamu, Srbija će igrati protiv SAD, Nemačke, Italije i Holandije.

U Anahajmu će srpski odbojkaši igrati tokom treće sedmice protiv Argentine, Kube, Francuske i Bugarske. Finalni turnir Lige nacija 2023. godine u konkurenciji odbojkaša odigraće se od 19. do 23. jula u Gdanjsku, u Poljskoj. Sistemom takmičenja Lige nacija predviđeno je da se za svaku sedmicu takmičenja formiraju po 2 grupe sa po 8 selekcija, kao i da takmičenje u okviru jedne sedmice traje 6 dana, od utorka do nedelje.

Svaka reprezentacija će odigrati po 12 utakmica tokom 3 sedmice, odnosno 4 meča za 6 dana tokom jedne sedmice. Na Finalnim turnirima će igrati po 8 reprezentacija, a takmičenje počinje od četvrtfinala.