Vesti EURO 2024

Tri mesta u vozu za Nemačku, a 12 putnika: Ko sve može na Evropsko prvenstvo kroz plej-of?

komentari (0)

Autor: Aleksa Janković

21.03.2024 10:07
Trofej Evropskog prvenstva Profimedia
Trofej Evropskog prvenstva

Ostalo je još svega 12 nedelja do početka Evropskog prvenstva u Nemačkoj. Euforija se polako povećava, a razlog više za to biće i učešće Srbije na turniru nakon 24 godine.

Za razliku od prethodnih godina, "orlovi" će mirno posmartati duele u baražu. Svega tri mesta je ostalo na prvenstvu Evrope, a čak 12 ekipa će se u narednih pet dana boriti za njih. Tu se nalaze Poljska, Estonija, Vels, Finska, Izrael, Island, Bosna i Hercegovina, Ukrajina, Gruzija, Luksembrug, Grčka i Kazahstan.

Najbolje četiri reprezentacije iz Lige nacija - divizije A, B i C, koje nisu obezbedile direktan plasman na Evropsko prvenstvo kroz kvalifikacije, dobile su šansu da učestvuju u baražu. 

U teoriji, mesta idu prvoplasiranim ekipama u grupama iz divizije A, B i C. Ipak, kako su svi pobednici obezbedili direktan plasman, njihova mesta zauzimaju timovi sa sledećim najboljim rankingom. U slučaju da iz divizje A ima manje od četiri reprezentacije koje nisu obezbedile plasman, najbolje plasirana ekipa iz divizije D dobija jedno mesto. To je u ovom slučaju Estonija.

 

 

Ukupno 12 nacionalnih timova je razvodjeno u tri različita "puta" sa po četiri tima. Kako bi zvanično dobili sve učesnike turnira u Nemačkoj, biće održano šest polufinala 21. marta, nakon čega će pet dana kasnije tri finala odlučiti poslednja tri putnika za Evropsko prvenstvo. Sve mečeve baraža moći ćete da pratite u direktnom prenosu na TV Arena sport.

Pobednik "puta A" će se u junu naći u grupi D sa Holandijom, Austrijom i Francuskom. Pobednik "puta B" će igrati protiv Belgije, Slovačke i Rumunije, a pobednik "puta C" će odmeriti snage sa Turksom, Portugalom i Češkom.

"Put A" 

Polufinala
Poljska - Estonija 20.45 (TV Arena sport 4)
Vels - Finska 20.45 (TV Arena 2 Premium)

Finale
Poljska/Estonija - Vels/Finska

"Put B"

Polufinala
Izreal - Island 20.45 (TV Arena sport 6)
Bosna i Hercegovina - Ukrajina 20.45 (TV Arena sport 2)

Finale
Izreal/Island - Bosna i Hercegovina/Ukrajina

"Put C"

Polufinale
Gruzija - Luksemburg 18.00 (TV Arena sport 2)
Grčka - Kazahstan 20.45 (TV Arena sport 3)

Finale
Gruzija/Luksembrug - Grčka/Kazahstan