Vesti iz fudbala

Van Dajk heroj Liverpula: Čelsiju nije pomogao ni maestralni Petrović, "redsi" osvojili Liga kup

komentari (0)

Autor: Kosta Simetić

25.02.2024 18:43
Veliko slavlje fudbalera Liverpula Tanjug/AP Photo/Dave Shopland
Veliko slavlje fudbalera Liverpula

Neverovatno finale Liga kupa odigrano je na "Vembliju". U meču punom prilika, uzbuđenja, varnica na terenu, slavio je Liverpul, koji je nadigrao Čelsi 1:0 (0:0, 0:0) i to posle produžetaka.

Apsolutni heroj "redsa" je iskusni Virdžil van Dajk, koji je u 118. minutu posle kornera koji je izveo Konstantinos Cimikas glavom savladao Đorđa Petrovića i tako doneo svom klubu desetu titulu Liga kupa.

Veliko finale počelo je boljom igrom Liverpula, koji je preko Luisa Dijaza umalo došao do vođstva u 14. minutu, ali je Petrović bio izvanredan.

Čelsi je vremenom bio sve bolji, a u 32. minutu je i došao do gola preko Rahima Sterlinga, ali je posle VAR provere utvđeno da se Nikolas Džekson, asisten kod pogotka Sterlinga nalazio u minimalnoj ofsajd poziciji.

Svega nekoliko minuta kasnije, zatresla se stativa Čelsija. Endi Roberson je uputio odličan centašut, a Kodi Gakpo je pokušao glavon, ali je okvir gola spasio Petrovića i "plavce".

Srpski golman bio dobar i na startu drugog poluvremena kada je spektakularno odbranio pokušaj Harvija Eliota, ali je Petrović poklekao u 60. minutu. Tada je posle prekida gol postigao Virdžil van Dajk, ali je ponovo reagovao VAR, i pogodak je poništen, budući da je Vataru Endo bio u nedozvoljenoj poziciji, a imao je veliki uticaj na samu akciju.

Iako se regularni deo utakmice završio bez pobednika i bez golova, ne možemo reći da je susret bio dosadan. Meč je bio zaista neverovatan, praktično niti jedne sekunde ritam nije opao, nizale su se šanse na obe strane, ali pobednika posle 90 minuta jednostavno nije bilo.

Prvi produžetak u potpunosti je pripao Liverpulu. Džejden Dans je pripretio već u 94. minutu kada se još jednom istakao Petrović, a onda je pet minuta kasnije veliku priliku propustio Eliot.

Srbin na golu Čelsija je bio zaista neverovatan, a svoju vrhunsku partiju potvrdio je u 115. minutu, kada je udarac Eliota zaustavio na samoj gol liniji, ali je onda usledio pogodak Van Dajka, koji je "redsima" doneo trofej Liga kupa.