Vesti iz fudbala

Svetla Vemblija mogu da se upale: Na pozornici su Liverpul i Čelsi u borbi za trofej Liga kupa

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

25.02.2024 10:34
Liverpul 2022. godine sa trofejom Liga kupa Tanjug/AP Photo/Alastair Grant
Liverpul 2022. godine sa trofejom Liga kupa

Najmlađe englesko fudbalsko takmičenje u nedelju od 16 časova, uz direktan prenos na TV Arena 1 Premium kanalu, imaće završni čin u svom 64 izdanju. Za trofej Liga kupa i prvi u sezoni boriće se Liverpul i Čelsi. "Redsi" imaju priliku da postanu prvi tim sa dvocifrenim brojem trofeja u takmičenju, a već sada su sa devet pehara najuspešniji. S druge strane, ekipa sa Stamford Bridža i te kako može da zaleči rane u turbulentnoj sezoni osvajanjem šestog Liga kupa u desetom finalu.

Liverpul je poslednji put bio najbolji 2022. godine i tada je u finalu pobedio upravo Čelsi i to posle 22 izvedena udarca sa bele tačke u penal seriji (samo Arizabalaga nije uspeo da postigne gol). U regularnom toku i posle dodatnih 30 minuta nije bilo golova, ali se navijači nadaju da će današnji okršaj biti daleko efikasniji nego 27. februara pre dve godine.

 

 

Maurisio Poketino proveo je sjajnih pet godina na klupi Totenhema, ali sa Sparsima nije uspeo da osvoji nijedan trofej, šansu da konačno podigne pehar imaće danas, ali sa "plavcima", kojima ove sezone mala šta polazi za rukom, čemu u prilog ide i očajno deseto mesto na tabeli Premijer lige.

Za razliku od Liverpula, Čelsi je bio prinuđen da u Liga kupu prođe i neke dodatne utakmice zbog evropskog kraha, pa je na putu do finala redom rušio Vimbldon, Brajton i Hov Albion, Njukasl, Blekburn Rovers i Midlsbro, koji je u dve utakmice polufinala uspeo da pobedi u prvoj 1:0, ali je u revanšu doživeo debakl 1:6.

Jirgen Klop i njegova družina takmičenje su počeli od treće runde, a prvi na putu se našao Lester siti (3:1), zatim Bornmut (2:1), Vest Hem (5:1) i Fulam (2:1, 1:1).

 

 

Pozitivna vest za Poketina je da će se Tijago Silva verovatno vratiti u tim, ali van terena i dalje ostaju Ris Džejms, Beona Badiašil, Vesli Fofana, Romeo Lavija i Kerni Čukuemeke.

Finale će biti veliki izazov za rovite fudbalere Liverpula Mohameda Salaha, Darvina Nunjeza (obojica povreda mišića) i Dominika Soboslaija (tetiva kolena), a sigurno neće igrati Kurtis Džons, Alison, Digo Žota i Trent Aleksander-Arnold.