Vesti iz fudbala

Legendarni "Faraon" Hosam Hasan novi selektor Egipta

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

07.02.2024 11:34
Hosam Hasan, novi je selektor Egipta TV Arena sport/ Screenshot
Hosam Hasan, novi je selektor Egipta

Egipat je rešio da fudbalsku selekciju predvodi - Egipćanin. I to po modelu Srbije jer je novi selektor legendarni golgeter Hosam Hasan.

Posle otkaza uručenog Portugalcu Rui Vitoriji, zbog eliminacije u Kupu Afrike od DR KOnga u osmini finala, poziv je bio upućen Erve Renaru, selektor ženske selekcije Francuske. On ga je nije prihvatio, pa su "faraoni" odlučili da poverenje ukažu bivšem napadaču koji je 176 puta oblačio dres sa nacionalnim grbom uz 68 pogodaka.

Hasan je posle lepe i duge karijere ostao u fudbalu i 2008. godine počeo sa trenerrskom karijerom u svom Al Masriju. Vodio je Zamalek, Misr Lei Makasu, Al Itihad iz Aleksandrije, Piramidse, Smouhu, Modern Futur, a 0d 2013. do 2014. bio je i selektor Jordana. Dakle, ima i selektorskog iskustva, ali ne i uspeha kao trener.

Na klupi Egipta debitovaće u mečevima protiv Burkine Faso i Gvineje Bisao u junu u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2026. godine. Imaće dovoljno vremena da osmisli strategiju i formira tim koji bi i bez Mohameda Salaha, kao što je to bilo na ovom Kupu Afrike, gde se as Liverpula povredio u drugom meču, moći da pobeđuje i postiže zapaženije rezultate.

Egipat je sedam puta osvajao Kup Afrike, a Hosam Hasan je kao igrač tri puta podizao taj pehar - 1986, 1998 i 2006. godine. Nije Hasan na trenerskom planu bio ni izbliza uspešanm kao na igračkom, gde je osvojio preko 30 trofeja, ali će sigurno biti autoritet i za Mohameda Salaha.