Vesti iz fudbala

Milutin Mića Sredojević za Arenu: Kup nacija je za Afriku možda važniji od Mundijala

komentari (0)

Autor: Sašo Ilijoski

13.01.2024 09:59
Milutin Mića Sredojević za Arenu: Kup nacija je za Afriku možda važniji od Mundijala Tanjug/AP Photo/Alastair Grant

Sve je spremno u Obali Slonovače za start 34. izdanja Kupa Afričkih nacija. Domaćin ima velike ambicije, baš kao i većina od 24 seleklcije koje će od 13. januara do 11. februara igrati za porestižni kontinentalni trofej. Senegal brani tron osvojen u Kamerunu, a izazivača ima mnogo: od domaćina, preko Egipta, Maroka, Tunisa Alžira, Nigerije, Gane...

Gotovo sve najveće zvezde afričkog fudbala su na turniru. Nisu došli samo oni koje su povrede sprečile. Afrički fudbal je u ekspanziji od 1990. godine, svaki kontintalni šampionat je bio bolji, neizvesniji, fudbalski kvalitetniji. Najbolji igrači su istaknuti u evropskim klubovima, odatle i selekcije crpe kvalitet. 

Hoće li Mohamed Salah uspeti Egiptu da donese osmu krunu, a sebi prvu, može li Maroko da četvrto mesto sa Mundijala u Kataru nadogradi drugom kontinetalnom krunom (prva bila 1976), ima li Senegal snage da odbrani tron u situaciji kada mu selektor nije primio platu šest meseci? Odgovore smo potražili kod Milutina Miće Sredojevića, selektora Libije i čoveka koji više od dve decenije sa uspehom radi u Africi, a vodio je selekcije Riande, Ugande i Zambije, učestvovao i na Kup Afričkih nacija.

MN Press

 

 

"Evo, 22 godine sam u Africi i mogu da kažem da je Afrički kup Nacija evoluirao. Nekada su ekipe bile sastavljene od po nekoliko igrača iz Evrope, dok sada bukvalno sve ekipe, a poneke i ceo tim, kostur imaju od fudbalera iz velikih evropskih klubova. To podiže i kvalitet prvenstva. Afrikancima je Kup Afike možda i važniji od Svetskog prvenstva. To je vreme kada je fudbal u prvom planu, to se oseća i u zemljama koje nisu uspele da se kvalifikuju u završnicu. Prati se svaka utakmica, svaki pokret igrača, kometariše... Fudbal je ovde druga religija posle religije i selekcije su ponos nacije. Donosi se u svaki dom neizvesnost, duh takmičenja. Kad se sve to ima u vidu može se slobodno reći da je za Afrikance je Kup Nacija smisao života", kaže Sredojević za portal TV Arena sport.

Senegal je po mnogima prvi favorit, uprkos problemima sa selektorm Alijuom Siseom kome Savez nije isplatio šest plata.

"Selektor Senegala nije primio šest meseci platu i to su ekonomski problemi sa kojima se suočava ova zemlja, ali predsednik Saveza Augustin Sengor sve radi da se ta dugovanja izmire do početka takmičenja. Senegal je ozbiljna fudbalska zemlja i uradila je nešto nezamislivo. U jednom momentu su spojili da su sve selekcije osvojle Kup Afričkih nacija. I seniori i ekipe do 23, do 20, do 17 godina kao i Afrički kupa nacija za igrače iz lokalnih klubova. To samo govori koliko su ozbiljni i pridaju pažnje fudbalu kao nacionalnoj igri".

Teže je odbraniti tron nego ga osvojiti, rivali su se naoštrili.

"Sa druge strane postoji još nekoliko selekcija koje pretenduju na tron. Pre svega Maroko, polufinalista Mundijala u Kataru. Lično očekujem da Senegal uprkos problemima sa selektorom bude u krugu favorita. Među ostalim selekcijama, Egipat, Tunis, Alžir i Maroko ulaze u krug za plasman u polufinale. Zapadnoafričke selekcije će biti u egalu da napadnu trofej."

Kup Afričkih nacija 2023.

Grupa A: Obala Slonovače, Nigerija, Ekvatorijalna Gvineja, Gvineja Bisao

Grupa B: Egipat, Gana, Zelenortska ostrva, Mozambik

Grupa C: Senegal, Kamerun, Gvineja, Gambija

Grupa D: Alžir, Burkina Faso, Mauritanija, Angola

Grupa E: Tunis, Mali, Južna Afrika, Namibija

Grupa F: Maroko, DR Kongo, Zambija, Tanzanija

Biti domaćin Kupa Afričkih nacija je poseban ponos, ali i obaveza i breme. Domaćini su u 10 prvenstava uspeli da osvoje i trofej, ali poslednji put to se dogodilo 2006. godine u Egiptu.

"Obala Slonovače je domaćin takmičenja i u grupi sa Nigerijom, Ekvatorijlanom Gvinejom i Gvinejom Bisao biće favorit da prođe dalje. Međutim, teško je verovati da mogu više od toga jer u ekipi nema više te harizme koju su donosili Jaja Ture i ostali zlatni igrači iz trofejne generacije, šampioni 2015. godine. Ovo je jedna nova selekcija, imaju kvalitet, ali ćemo videti šta će im doneti domaćinstvo. To je dvosekli mač, sa jedne strane imaju prednost domaćeg terena i podršku navijača, a sa druge strane veliki pritisak i očekivanja. Da li oni mogu to poneti na svojim plećima veliko je pitanje. Afrički kup nacija zato ima i svoju draž jer se ne zna kada će ko da bljesne".

Mnogo je svetskih zvezda na prvenstvu, Mohamed Salah, Viktor Osimen su glavni favoriti da ponesu epitet MVP-ja takmičenja, bar prema najavama medija. Sredojević je na tom polju oprezan.

"Svaki Afrički kup nacija rađa nove herije, to su posebne emocije. Fudbaleri igraju po evropskim klubovima kako bi obezbedili finsijsku stabilnost svojim porodicama, ali ne samo svojim već i mnogima za koje se brine. Međutim, kada se igra za reprezentaciju, igra se za svoju dušu i scre. Te situacije rađaju heroje, a ko će to biti videćemo. Osimen je nedavno postao najbolji igrač Afrike, a da li će sa Nigerijom, koja je izgubila poripremni meč od Gvienje 2:0, uspeti da napravi rezultat veliko je pitanje. Isti je slučaj sa Mohamedom Salahom, koji vodi sa Liverpulom u Premijer ligi, ali kada se dođe na Kup Afrike, jedan igrač može da pravi razliku, ali ne mora da osvaja trofej. Prošli put je "Mo" stigao do finala, ali sa Karlosom Keirošom, kao selektorom sa iskustvom. Sada imaju novog trenera Portugalca, koji nema taj nivo. Nezahvalno je donositi sud, davati prognoze za takmičenje u kome srce, duša, ponos jednog tima, uz neizostavnu određenu meru kvaliteta, discipline, može da nadvlada i jače od sebe, da postanu heroji nacije", zaključuje Sredojević.

Posle grupne faze koja počinje današnjom utakmicom između Obale Slonovače i Gvineje Bisao (20.00), u osminu finala (27-30. januar) prolaze prve dve selekcije u grupi i četiri najbolje trećeplasiorane ekipe.