Vesti iz fudbala

FIFA i CONMEBOL upozorili FS Brazila: Pazite šta radite, možemo da vas izbacimo iz svih takmičenja

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

25.12.2023 09:58
Đani Infantino Tanjug/AP Photo/Luis M. Alvarez, File
Đani Infantino

Budući predsednički izbori unutar Fidbalskog saveza Brazila koji će biti održani u januru, biće pod budnim nadzorom predstavnika FIFA i CONMEBOL i u slučaju nepravilnosti ova organizacija bi mogla da snosi značajne posledice.

Prema pisanju medija u Brazilu, iz krovne svetske fudbalske organizacej su zabrinuti da bi državni vrh kroz politku mogao da se umeša u izbore za novog predsednika nacionalne federacije, što je strogo zabranjeno i zato će u Brazil biti poslati specijalna komsija koja će pratiti izbore.

Oni će u Rio de Žanerio stići 8. januara 2024. godine kako bi ispratili celokupan proces izbora novog prvog čoveka nacionalnog saveza.

Podsećanja radi, dosadašnji predsednik Ednaldo Rodrigez je smenjen sa te funkcije početkom decembra i to na zahtev Suda pravde, ali kako FIFA ne dozviljava da se politka meša u rad saveza, postoji mogućnost da nacionalni tim Brazila, ali i svi klubovi budu izbačeni sa međuanrodne scene.

Šezdesetdevetogodišnji fudbalski radnik na tu funkciju je izabran na Skupštini FSB iz 2022, kada je dobio četvorogodišnji mandat. Sudska odluka je odgovor na zahtev bivših potpredsednika Saveza, koji su izgubili svoje funkcije na osnovu sporazuma FS Brazila i javnog Tužilaštva, u vezi sa izbornim procesom prošlog leta. 

U tu svrhu, u sedište FS Brazila sitglo je pismo u kojem se navodi da je bilo kakvo mešanje treće strane u izborni proces krešenje pravila FIFA i CONMEBOL i da u tom slučaju i klubovi i nacionalna federacija moraju biti suspendovane.

Dalje se navodi da ove dve organizacije nemaju nameru da kadrriraju unutar nacionalne federacije Brazila, već da im je samo cilj da se spreči da o tome odlučuje bilo ko drugi osim fudbalskog saveza ove zemlje.