Vesti iz fudbala

"Poslednji ples" Svetskog klupskog prvenstva u ovom formatu: Kako je to izgledalo?

komentari (0)

Autor: Aleksa Janković

22.12.2023 22:24
"Poslednji ples" Svetskog klupskog prvenstva u ovom formatu: Kako je to izgledalo? Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

Neizvesnost gotovo da nije postojala u finalu Svetskog klupskog prvenstva. Prošlo je nešto više od 40 sekundi, a Hulijan Alvarez je već doneo prednost Mančester sitiju. Od poslednjih 16 turnira, čak 15 je osvojio predstavnik Evrope i to je trenutno surova realnost svetskog klupskog fudbala. Korintijans je jedina "crna ovca" koja kvari prosek Evropljanima. Brazilci su 2012. godine pobedili Čelsi i tako postali prvaci Sveta.

FIFA je našla rešenje kojim se nada da će popraviti monotonost trenutnog formata Svetskog klupskog prvenstva. Od 2025. godine će biti 32 učesnika, turnir će trajati mesec dana umesto trenutnih 10... No, kako je to izgledalo poslednje finale ovog formata?

Hulijan Alaverez - Spajdermen na krovu Sveta

Iako ima svega 23 godine, napadač Argentine je već u svoje vitrine stavio 14 trofeja. Osvojio je gotovo svaki turnir na kom je učestvovao. Bio to River Plejt, reprezentacija Argentine ili Mančester siti. Jedine "mrlje" su mu Liga kup i Komjuniti Šild gde je Siti poražen od Arsenala, ali Englezi odavno ne gledaju na to kao ozbiljan trofej već prijateljsku utakmicu pred početak nove sezone.

 

 

Rekorder Gvardiola - Najbolji trener ikada?

Pep Gvardiola nema nameru da stane kada su u pitanju trofeji. Ovo je bio njegov 16. sa Mančester sitijem, a 37. ukupno u karijeri. Ovo mu je četvrti trofej na Svetskom klupskom prvenstvu, što ga čini rekorderom ovog takmičenja. Do sada je bio izjednačen sa Karlom Anćelotijem, ali je pobednom nad šampionom Južne Amerike otišao na "plus jedan" u odnosu na Don Karla. Uz to je osvojio i Ligu šampiona bez Lionela Mesija i tako utišao sve kritike koje su zasnivale na toj teoriji. 

 

 

"Starački dom" Fluminense

"Bez starca nema udarca" kaže stara poslovica. Tako je razmišljala i uprava Fuminensea. U startnoj postavi protiv Mančester sitija su se našli Fabio (43), Samjuel Ksavijer (33), Marselo (35), Felipe Melo (40), Ganso (34) i Žerman Kano (35). Prosek godina startne postave je bio 32 godine i bilo je očigledno da igrači šampiona Južne Amerike ne mogu da isprate brzonoge fudbalere mančesterskog kluba. Tako nije ni iznenađenje što finale nije bilo neizvestno, kao što su se brazilski navijači možda nadali.

"Građani" će vladati još dugo

Džon Stouns, Ruben Dijaš, Nejtan Ake, Riko Luis, Rodri, Bernardo Silva, Fil Foden, Džek Griliš i Hulijan Alvarez na terenu. Erling Haland, Kevin De Brujne, Žeremi Doku na tribnima... Mančester siti je spremio "podlogu" da dominira evropskim fudbalom u godinama pred nama. Činjenica je da je uprava kluba sa "Etihada" odradila odličan posao kako bi tako bilo. Iz godine u godinu samo su popunjavali pozicije na kojima im zafali kvalitet.

Gvardiola i "građani" će tako moći da se hvale zauvek kako su bili poslednji zvanični šampioni Sveta. Od 2025. godine nas čekaju grupne faze, nokaut faze i mesec dana međusobnih duela evropskih, azijskih, afričkih i američkih ekipa. Na prvi pogled deluje zanimljivo, videćemo da li će tako i biti.