Superliga Srbije

Baharova Zvezda igra direktan fudbal, "devetka" mora da zna mnogo

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

11.07.2023 11:48
Baharova Zvezda igra direktan fudbal, "devetka" mora da zna mnogo FK Crvena zvezda

Ako se po jutru dan poznaje, navijači Crvene zvezde u novoj sezoni gledaće jedan izuzetno brz i direktan fudbal, pogotovo u Ligi šampiona. Trener Barak Bahar za kratko vreme implementirao je osnovne postulate svoje filozofije igre (presing, agresija, duel, direktan napad iz osvojene lopte), što se moglo videti kroz dva kontrolna meča na PARI Premijer kupu u Sankt Peterburgu, protiv Zenita i Nefčija.

Pomeranje Srđana Mijailovića, ali i Milana Rodića na mesto štopera daje mu miran i tačan prvi pas. Više od toga dobija dug tačan pas sa kojim se najlakše izlazi iz presinga rivala. Marko Stamenić je već pokazao veliki potencijal na modernom korektoru veznog reda, ali posebno imponuju kretnje u ofanzivi i postavke napada, pogotovo posle oduzimanja lopte.

Zvezda za sada od klasičnih napadača ima Žan Filipa Krasoa i mladog Jovana Mijatovića, a želja da dres zaduži Emanuel Late Lat možda će ostati samo želja, jer bez obzira na dogovor sa Atalantom oko visine obeštećenja, jer igrač razmatra još dve ponude. I traži još malo vremena. Crveno-beli ne moraju da žure po tom pitanju čak i ako Late Lat odustane, jer u strukturi igre "devetka" mora da bude tehničko-taktički potkovana uz jedan pristojan "filing" za igru.

Kataija muče leđa, bez meča u Rusiji

Aleksandar Katai je godinama unazad bio prvo ime Crvene zvezde. Međutim, povreda leđa zadobijena na meču u Užicu odvojila ga je od terena i trener Bahar ga nema na mečevima u Rusiji. "Magiko" se vratio u Beograd da se zaleči, pa neće igrati ni protiv Fenerbahčea.

Ono što je uočeno u duelu sa Nefčijem, jer pozicija Krasoa. Njegova razumevanje fudbala, ali i Baharove ideje "vodi" ga između linija, ostavljajući dvojicu krilnih igrača Olanjinku i Bukarija, te ofanzivne vezne igrače (Ivanić) da dejstvuju iz međuprostora i čekaju pravi pas. Najbolji primer je prvi gol protiv Nefčija, kada je odbrana rivala bila razbijena u zamci po strani, da bi Kraso ostavio kroz sredinu prostor Ivaniću za realizaciju. 

Olanjinka i Bukari ostaju dublje u zoni rivala, ne samo da bi dobijali loptu u prostor, već i da bi vezali veći broj igrača rivala na svojoj polovini. Kretanje krilnih igrača, njihov česti ulazak u sredinu, omogućava prostor dvojici "vingera" (Nedeljković i Mitrović) da ugrožavaju protivnika. 

Zato je uloga "devetke" u Baharovoj postavi specifična, potreban je uz Krasoa i Mijatovića još jedan znalac, ne "teškaš", bez obzira što će u Mozzart bet Superligi crveno-beli uglavnom imati dvojni blok ispred sebe i 11 igrača spremnih uglavnom da se brane. ALi, kad ekipa ima strukturu igre, jasne zahteve i mogućnost da se mnogo puta ponavlja, onda i "bunker" ne odoleva tako dugo. Uz jak presing, agresiju, duel igru, držanje pozicija i koncentraciju, sve to daje obrise jedne moderne igre u kojoj postoje jasne konture koje će vremenom dobiti i svoj automatizam.

Crveno-beli u sredu od 18.30 časova igraju meč poslednjeg kola na PARI Premijer kupa u Sankt Peterburgu protiv Fenerbahčea i pozitivnim rezultatom će i osvojiti pehar, ali i novčanu nagradu. Po povratku u Beograd, Zvezdu čekaju dva kontrolna meča pre starta Mozzart bet Superlige, protiv TSC-a 22. jula i Fiorentine 26. jula.