Liga 1

Kreće Liga 1 na Areni: Zna se ko je favorit, a pitanje je da li neko može da ugrozi PSŽ

komentari (0)

Autor: Kosta Simetić

11.08.2023 17:35
Kreće Liga 1 na Areni: Zna se ko je favorit, a pitanje je da li neko može da ugrozi PSŽ Guliver/AndyxRowland

Nova sezona Lige 1 počinje u petak od 21.00 utakmicom Nica - Lil koju ćete moći da pratite u direktnom prenosu na TV Arena 3 Premium. Biće ovo 86. izdanje elitnog ranga francuskog fudbala, a ovogodišnja liga sastoji se od 18 klubova, 17 iz Francuske i jedna iz Kneževine Monako (Monako). To je mala promena u odnosu na prošle sezone, kada je Liga 1 brojala 20 timova. Takođe, ovo znači da ćemo na TV Arena sport gledati 34 umesto 38 kola kao do sada.

Trenutni šampion je Pari sen Žermen, koji već deceniju unazad dominira francuskim fudbalom, sa izuzeztkom 2017. kada je titulu osvojio Monako i 2021. godine kada je pehar podigla ekipa Lila.

Promene trenera

Marsej (Igor Tudor - Marselinjo), 

Monako (Filip Klemen - Adi Huter)

Tuluz (Filip Monten - Karles Martinez) 

Strazbur (Federik Antoneti - Patrik Vijera) 

Nica (Didijer Digar - Frančesko Farioli)

PSŽ (Kristofer Galtije - Luis Enrike).

Iz lige su prošle godine ispali Okser, Ažaksio, Troa i Anže, dok su u elitni rang stigi Mec i Avr.

Treba napomenuti da će na kraju takmičenja prve tri ekipe izboriti plasman u Ligu šampiona, četvrta će ići u kvalifikacije za elitno takmičenje, peta u Ligu Evrope, a šesta u plej-of kvalifikacija za Ligu konfrencije.

Poslednje dve će direktno ispasti u Ligu 2, dok će 16. ekipa ići u baraž sa pobednikom polufinala plej-ofa druge lige.

Pari sen Žermen

Treba istaći da se ni ove sezone ne očekuje drugi ishod pored onog da se u maju raduju fudbaleri Pari sen Žermena, koji su promenili trenera, ali i ostali bez Lionela Mesija, koji je prešao u redove Inter Majamija i trenutno dominira na američkom tlu.

Pored Argentinca, sastav su napustili Serhio Ramos, Ćavi Simons i Maruo Ikardi, kao i pojedini igrači iz omladinskog pogona koji nisu uspeli da se proguraju u prvi tim.

Ipak, Luis Enrike je uspeo da dovede neka "svoja" pojačanja i PSŽ učini glavnim kandidatom za trofej, iako se on možda i podrazumeva, dok je važnije napraviti iskorak u Ligi šampiona.

Pojačanja

U sastav tima iz prestonice stigli su: Hugo Ekitike, Milan Škrinjar, Marko Asensio, Manuel Ugarte, Li Kang In, Lukas Ernandez, Šer Ndur i Gonkalo Ramos.

Najveći znak pitanja stoji iznad imena Kilijana Mbapea. Napadač želi da ide, ali ne u Saudijsku Arabiju, dok PSŽ za sada nema nameru da ga proda negde u Evropu i tako ojača konkurenciju.

Ne cvetaju ni ruže u taboru Brazilca Nejmara. Kako se navodi, on je obavestio čelnike kluba da želi da napusti ekipu, a kao potencijalna distinacija pominje se Barslona, koja bi u suprotnom pravcu poslala Osmana Dembelea.

Takođe, legenda ekipe, Marko Verati, dobio je dozvolu tima da pregovara sa drugim klubovima, a za sada se kao destinacija za Italijana pominje Al Hilal.

ArenaCloud nudi nešto potpuno inovativno!

Mečeve Lige 1 moći ćete da pratite na kanalima TV Arena sport, a od ove sezone, na aplikaciji ArenaCloud možete pratiti i "highlights-e", šanse, golove, zanimljive momente, i sve to u realnom vremenu!

Ko će biti konkurenti, teško je reći. Svake godine neka ekipa iznenadi, prošle je to bio Lans, ali se čini da je liga generalno oslabila, a o tome svedoči i činjenica da je prema evropskoj kući fudbala (UEFA), francuska liga šesta po jačini.

Liga 1, 1. kolo

Petak

Nica - Lil 21.00 (TV Arena 3 Premium)

Subota

Marsej - Rems 17.00 (TV Arena sport 3)
PSŽ - Lorijen 21.00 (TV Arena 2 Premium)

Nedelja

Brest - Lans 13.00 (TV Arena 1 Premium)
Klermon - Monako 15.00 (TV Arena 2 Premium)
Monpelje - Avr 15.00 (TV Arena sport 3)
Nant - Tuluz 15.00 (TV Arena 3 Premium)
Ren - Mec 17.05 (TV Arena 3 Premium)
Strazbur - Lion 20.45 TV Arena sport 3)

 

Standings provided by Sofascore