Vesti iz rukometa

Ispunjen je primarni cilj, čeka nas ozbiljan posao u budućnosti: Milena Delić sumirala utiske sa Svetskog prvenstva

komentari (0)

Izvor: Tanjug

12.12.2023 13:18
Milena Delić i Uroš Bregar RSS
Milena Delić i Uroš Bregar

Predsednica Rukometnog saveza Srbije, Milena Delić izjavila je da su rukometašice ostvarile cilj plasmanom u drugu fazu takmičenja na Svetskom prvenstvu i dodala da sve u Savezu čeka ozbiljan zajednički rad na unapređenju ženskog rukometa.

Najbolje srpske igračice su u ponedeljak uveče porazom od Japana 20:22 završile nastup na SP u Danskoj, Norveškoj i Švedskoj i to samo sa jednom pobedom ostvarenom protiv Čilea.

"Samo SP nije donelo velika iznenađenja, u završnicu su se plasirale reprezentacije od kojih se to očekivalo. Naš cilj pre odlaska u Dansku je bio prolazak u glavnu rudnu što je i ostvareno. Devojke su se borile i svaka je pružila maksimum u ovom trenutku uzimajući u obzir da smo bili jedna od najmlađih reprezentacija na ovom prvenstvu. Skoro nijedna od njih nije do sada bila nosilac ekipe, dok je mnogima ovo prvo veliko takmičenje. Ne bih da zvuči kao opravdanje, ali neke od njih su igrale i pod visokom temperaturom, jer su želele da se stave na raspolaganje i daju doprinos", rekla je Delić, a prenosi zvanični sajt RSS.

Milene Delić je podsetila da se posle kvalifikacija za SP od nacionalnog tima oprostilo pet standardnih, iskusnih reprezentativki, nakon čega se krenulo u podmlađivanje ekipe.

"Ono što je za ovu mladu ekipu važno i značajno jeste to što su odigrale šest jakih utakmica koje će im pomoći i daljem rastu i razvoju. Kada se posle porođaja rukometu vrati Jovana Kovačević i priključi još nekoliko mlađih i povremenih reprezentativki, moćićemo da stvaramo ekipu u dužem ciklusu", dodala je predsednica RSS i dodala:

"Postaje krucijalno važno kako i na koji način teče njihov trenažni proces u klubovima i koliku minutažu imaju. Kada su nacionalna okupljanja nema se vremena za rad na fizičkoj spremi, već tu treba da bude fokus na taktičkom i igračkom usavršavanju. Moraće mnogo da se radi na tome da igračice dobiju plan i program koji će na polju fizičke pripreme sprovoditi kada nisu u nacionalnoj selekciji."

Predsednica RSS je istakla i neke nedostatke u radu sa mlađim selekcijama:

"Vidljivo je kao nedostatak u perspektivi na kom će morati da se radi u saradnji sa Zajednicom trenera RSS, na koji način kroz klubove i mlađe selekcije stvarati bekove šutere i kako poboljšati individualni rad na tehnici igrača u njihovim klubovima. Nije sve tako crno, ali nas očekuje rudarski posao koji uz odsustvo sujete i zajednički rad svih nas može da doprinese poboljšanju ženskog rukometa u Srbiji."