Vesti iz rukometa

Finale Svetskog prvenstva u rukometu na TV Arena sport: Danska juri het-trik, a Francuska sedmu krunu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

29.01.2023 11:39
Finale Svetskog prvenstva u rukometu na TV Arena sport: Danska juri het-trik, a Francuska sedmu krunu Tanjug/AP Photo/Johan Nilsson/TT

Rukometaši Danske i Francuske večeras od 21.00 čas u "Tele2 Areni" u Stokholmu igraju za titulu svetskog šampiona. "Vikinzi" jure het-trik kako bi postali prva selekcija na svetu kojoj je uspelo da veže tri titule jer su vladari sveta od 2019. godine kada su pobedili Norvešku 31:22, a pre dve godine su u Egiptu odbranili krunu protiv Švedske 26:24. 

Sa druge strane Francuzi, koji su najtrofejnija nacija u ovom sportu sa šest titula jure sedmu krunu, žele da povrate dominaciju koju su imali od 2009. godine jer su na sedam poslednjih SP osvojili četiri zlata i jednu bronzu, samo jednom nisu uspeli da se plasiraju u polufinale (2013).

Kada se pogleda ceo turnir, kvalitet igre, motivacija, energija, pa i činjenice da su ovo jedine dve neporažene selekcije (Danska 9 pobeda, remi, Francuska svih 10 pobeda) nema sumnje da su u finalu najbolji i da nas čeka pravi spektakl. Francuska je pobedila Dansku 2011. godine u finalu 37:35 posle produžetaka i ovo će biti drugi put u istoriji da se bore za svetsku krunu. Imali su jedan okršaj za evropsku kruni i ona je 2014. pripala Francuzima (41:32).

Danska je u neverovatnom nizu od 33 mečeva bez poraza na SP (32 trijumfa i remi), poslednji su doživeli 22. januara 2017. godine od Mađarske u osmini finala (25:27). Selektor Nikolaj Jakobsen forsira jedan super moderni rukomet, brz, snažan, gde je "sve i svja" najbolji rukometaš sveta Mikel Hansen. Međutim, dobio je i pojačanja u novim snagama, mladi 23-godišnji as Matijas Gidsel je sa 54 postignutga gola iz 69 udaraca prvi strelac SP, a godinu dana mlađi bek Simon Pitlik šesti strelac sa 42 gola! Imaju i sjajne golmane, vetarane Niklasa Landina i Kevina Melera. Na ovom SP nanizali su devet pobeda i senzacionalni remi sa Hrvatima.  

Selektor Francuske Gijom Žil ima jedan zreo i potentan tim sa sjajnim golmanom Remijem Deboneom koji je najuspšeniji golman sa 42 odsto odbrana (79/33) , bekovima Nedimom Remilijem, Dikom Memom, Romanom Lagardom, pivotom Nikolasom Turnom i ostalim asovima. "Trikolori" su se dobro pripremili da skunu krunu Dancima.

Srbija je na ovom SP osvojila veoma dobro 11. mesto.

 

Meč za sedmo mesto

Egipat - Mađarska 15.30 (TV Arena sport 6)

Meč za peto mesto

Nemačka - Norveška 13.00 (TV Arena sport 4)

Meč za treće mesto

Švedska - Španija 18.00 (TV Arena sport 6)

Finale

Francuska - Danska 21.00 (TV Arena Premium 2)