Vesti iz rukometa

Ispisana istorija na Svetskom prvenstvu u rukometu: Danska treći put u nizu osvojila titulu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

29.01.2023 22:27
Ispisana istorija na Svetskom prvenstvu u rukometu: Danska treći put u nizu osvojila titulu Tanjug/Jessica Gow/TT News Agency via AP

Rukometaši Danske su treći put uzastopno Svestki prvaci. Na turniru u Poljskoj i Švedskoj savladli su u finalu aktuelnog olimpijskog šampiona Francusku rezultatom 34:29 (16:15). U istoriji grupnog sporta Danci su uz hokejaše bivšeg Sovjetskog Saveza jedini kome je to uspelo, dok je selektor Nikolaj Jakobsen takođe jedinstven, sa tri osvojena trofeja za redom na Mundijalu. 

Junak u pobedi bio je Rasmus Lauge, dobio je šansu sa klupe i bio gotovo nepogrešiv, meč je završio sa deset pogodaka. Pratio ga je fenomenalni Simon Pitlik strelac devet golova.     

Stopostotan učinak Danaca u napadu u prvih deset minuta uz dva odbranjena zicera Niklasa Landina usporili su Francuze i doneli im na početku meča aktuelnim šampionima sveta prednost od četiri gola prednosti.

Vensen Žerar je tek u 12. minutu zaustavio prvi šut rivala, ali malo kasnije na drugoj strani njegov kolega Landin je odbranio sedmerac i u 15. minutu Danska je vodila sa 12:7.

"Trikolori" su u međuvremenu uhvatili ritam, pripao im je finiš poluvremena, istopili su vođstvo i na odmor otišli sa golom zaostatka (16:15), a odmah na početku drugog dela Dika Mem je pravom masjtorijom izjednačio rezultat.

Pružila se šansa da Francuska izjednači na 23:23 u 43. minutu, Lene je istrčao kontru, a Landin odbranio još jedan zicer i sačuvao prednost. Finiš je protekao u znaku Danaca, Lauge i Gidsel su neumoljivo pogađali, a kada je pretilo da dođe do drame, Landin je ponovo odbranio sedmerac i prokrčio svom timu put na svetski tron.