Vesti iz ostalih sportova

Amerikanke igraju najbolji vaterpolo na svetu: Olimpijske prvakinje postale i planetarne šampionke

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

16.02.2024 16:49
vaterpolo lopta ispred vaterpolistkinje Guliver
vaterpolo lopta ispred vaterpolistkinje

Završeno je Svetsko prvenstvo za vaterpolistkinje, odnosno razdeljene medalje na takmičenju u Dohi, a najsjajnija kolajna završila je u rukama reprezentativki Sjedinjenih Američkih Država, pošto su večeras dobile uzbudljivo finale sa Mađarskom - 8:7 (3:2, 2:2, 0:1, 3:2).

Bila je to vrlo ujednačena i prilično tvrda borba tokom cele utakmice, s obostrano jakim odbranama, a aktuelne olimpijske šampionke su dobile dve četvrtine, odnosno dale sebi "for" u prvoj i za malo bile sigurnije u zadnjih osam minuta.

 

 

Selekcija SAD je na prošlom SP bila peta, a na ovom uzela čak osmu svetsku titulu, jer se tamošnji ženski vaterpolo mnogo bolje kotira u planetarnoj konkurenciji od muškog. Amerikanke imaju i jedno srebro i dve bronze sa SP.

Mađarice, pak, nisu tolika sila kao njihove kolege, ali jesu se popravile u osnosu na prošlogodišnji šampionat, kada su bile šeste na svetu, odnosno napredovale u odnosu na nedavno prvenstvo Evrope, gde su zauzele petu poziciju. 

U ništa manje uzbudljivom i neizvesnom meču za bronzu, Španija je tesnim rezultatom savladala Grčku - 10:9 (2:1, 4:4, 1:1, 3:3). Špankinje su inače aktuelne olimpijske i evropske vicešampionke, a na SP 2023 bile su trećeplasirane. 

 

 

U muškoj konkurenciji odličja će sutra biti raspoređena i to između finalnog para Hrvatska - Italija, odnosno aktera duela za zadnje mesto na pobedničkom postolju - Španije i Francuske.