Vesti iz ostalih sportova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao trostruko veća ulaganja u šah: Razgovara se i o vraćanju šaha u škole

komentari (0)

Izvor: Tanjug

27.11.2023 10:48
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao trostruko veća ulaganja u šah: Razgovara se i o vraćanju šaha u škole Tanjug/ Sava Radovanović

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić izjavio je da je muška šahovska reprezentacija ostvarila ogroman uspeh osvajanjem zlatne medalje na Evropskom prvenstvu i poručio da će budžet za šahovski savez biti trostruko veći.

On je istakao da je Srbija prvi put ispred Nemačke i Jermenije - evropski prvak u šahu. Navodeći da je šahovski savez imao budžet 16 miliona dinara, Vučić je rekao da je dogovoreno da budžet bude trostruko veći, te da će početi da se razgovara o šahovskom domu i da se vrati šah u škole.

"Mnogo vam hvala što ste ovde. Žao mi je što nema naših žena koje su ostvarile fantastičan uspeh u Budvi. Servantes je rekao da je ljudski život partija šaha, a Mihail Botvinik da je šah nauka, umetnost i sport. Naš Svetozar Gligorić je rekao da je šah borba sa samim sobom. Mi smo decenijama igrali šah, a nikada nismo ostvarili uspeh kao što je ova generacija fantastičnih momaka to uradila", rekao je Vučić na prijemu šahista u Predsedništvu Srbije.

Vučić je istakao da je šahovski svet poseban svet i ocenio je da je ugled Srbije dramatično skočio posle osvajanja zlatne medalje na Evropskom prvenstvu.

Tanjug/ Sava Radovanović

 

 

"Što se nas tiče, mi ćemo kao država nastaviti da pomažemo, vama čestitam još jedanput", rekao je Vučić.

On se obratio i reprezentativcu Srbije, Aleksandru Predkeu, koji je rođen u Rusiji i poručio mu da je u Srbiji sada njegov život i budućnost i poželeo mu dobrodošlicu.

Vučić je obećao predsedniku Olimpijskog komiteta Srbije, Božidaru Maljković finansijsku pomoć države Komitetu i dodao je da očekuje bar 10 medalja na Olimpijskim igrama u Parizu 2024.

"Sad moramo da idemo na dvocifreni broj medalja iz Pariza. Ja se najviše uzdam u naše strelce i borce, u različitim borilačkim disciplinama, ali verujem da će i u ekipnim sportovima biti žetva medalja. Naravno i teniseri, Novak Đoković pre svega", rekao je Vučić.

Selektor šahovske reprezentacije Srbije Miodrag Perunović poklonio je Vučiću dres reprezentacije.

"U ime pre svega ovih divnih momaka koji su obradovali naciju, kao i Šahovskog saveza Srbije, želimo da vam zahvalimo na podršci, razumevanju, pa evo sad i povećanju budžeta. Nadamo se da će, posle ovog istorijskog uspeha, pravi uspesi tek slediti i nemojte da sumnjate u nas", rekao je Perunović.

Tanjug/ Sava Radovanović

 

 

Predsednik Šahovskog saveza Srbije, Dragan Lazić uručio je predsedniku Srbije medaljon budući da je, kako je rekao, i Vučić šahista.

"Beležili smo mnogo rezultata, najviše organizionih, a evo sad je došao kao finalni ovaj takmičarski. Sve vreme našeg uspona država Srbija nas najozbiljnije podržava i pomaže", rekao je Lazić.

On je naveo da su imali Grand pri turnir, koji je u klasi Grand slem turnira u tenisu prošle godine, a ove godine prvenstvo Evrope, seniorsko, pojedinačno. 

"Imali smo prvi put u istoriji Šahovsku olimpijadu za invalide i sve je to bilo podržano od strane države Srbije", rekao je Lazić.

Predsednik je sa zlatnim šahistima na kraju odigrao i partiju šaha.

Muška reprezentacija Srbije u šahu osvojila je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Budvi koje je trajalo od 10. do 21. novembra.

Srpski šahisti trijumfovali su u poslednjem, devetom kolu, nakon što su pobedili Grčku rezultatom 3:1.
Šahovski savez Srbije je objavio da su istorijski uspeh Srbiji doneli Aleksej Sarana, Aleksandar Predke, Aleksandar Inđić, Robert Markuš i Velimir Ivić.

Takođe, iz Šahovskog saveza Srbije su naveli i da je ovo prva medalja sa velikih ekipnih takmičenja za srpski šah još od 1989. godine kada je muški tim Jugoslavije osvojio srebrnu medalju na prvenstvu sveta u Lucernu.
Dodaju i da se prvi put zastava Srbije vijorila na pobedničkom postolju jednog ekipnog seniorskog takmičenja od osamostaljenja države 2006. godine.