Najave i događaji

Predsednik Šahovskog saveza Srbije, Dragan Lazić: Srećan sam što je sport prioritet Vlade Republike Srbije

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

26.11.2023 17:41
Predsednik Šahovskog saveza Srbije, Dragan Lazić TV Arena sport
Predsednik Šahovskog saveza Srbije, Dragan Lazić

Uspesi srpskih šahista se nižu, situacija u našem šahu se znatno poboljšava, a kako je nedavno završeno Evropsko prvenstvo, došlo je vreme da govorimo o našim  momcima koji su se sa ovog takmičenja vratili sa najsjajnijom medaljom.

Povodom toga, gost TV Arena sport bio je predsednik Šahovskog saveza Srbije, Dragan Lazić.

"Bili smo puni optimizma pred ovo takmičenje, naravno ne na nivou da očekujemo da osvojimo zlato, ali verovali smo u naše takmičare. Moralo je sve da se poklopi da bi bili prvi i to se dogodilo. Svi naši igrači su bili u vrhunskoj formi, atmosfera u ekipi je bila prvoklasna, pripreme su bile veoma kvalitete, i mi kao savez smo učinili sve što smo mogli da budu koncentrisani samo na partije i oni su nam to na najbolji mogući način vratili", počeo je Lazić.

Potom je predstavio zlatne reprezentativce Srbije.

"Oni još uvek nisu svesni uspeha koji su ostvarili, deca će za koju deceniju pričati o njima kako su ispisali istoriju šaha. Naša prva tabla je Aleksandar Predke, on je došao iz Rusije pre dve godine i fenomenalno se uklopio u tim. Na drugoj tabli je bio Aleksej Sarana koji je ove godine bio prvak Evrope u pojedinačnoj, a sada i u timskoj konkurenciji. Onda imamo Aleksandra Inđića, koji je aktuelni šampion Srbije, naš najjači igrač do dolaska Alekseja i Aleksandra. Zatim je četvrta tabla Robert Markuš, naš najiskusniji igrač koji je tu preko 20 godina i rezerva je mladi Velimir Ivić, koji je dobijao sve ključne mečeve. Stručni tim činili su Miodrag Perunović koji je odlično ukomponovao tim i pomoćni trener Miloš Perunović koji je mnogo pomogao da dođemo do ovog zlata".

Govorio je Lazić i o ulozi države u pomoganju razvoja šaha u Srbiji.

"Izuzetno sam srećan što je uopšte sport na visokom mestu prioriteta same države, Vlade Republike Srbije i predsenika Aleksandra Vučića i mi kao Šahovski savez ćemo iskoristiti tu poziciju sporta. Bez uspeha ne možemo da stvorimo autoritet saveza i sada se eto sve poklapa i očekujemo da će podrška biti još veća. Mi smo neki put i ambiciozniji nego što možemo da očekujemo. Država na adekvatan način to registruje i podržava i naravno svi smo zajedno ponosni na uspehe koje ostvarujemo, uključujući i medije".

Ostatak intervjua u kome je Dragan lazić govorio o velikim planovima za budućnost, možete pogledati na našem YouTube kanalu.