Vesti iz ostalih sportova

"Trofej Beograda": Počelo 36. međunarodno otvoreno prvenstvo u šahu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

25.11.2023 21:35
Šah TV Arena sport
Šah

Počelo je 36. međunarodno otvoreno prvenstvo u šahu pod nazivom "Trofej Beograda". Za mesto najboljeg boriće se učesnici iz više od 20 zemalja.

U sali koja će se od sada zvati "sala Ive i Glige", po našem nobelovcu Ivi Andriću i velemajstoru Svetozaru Gligoriću, održaće se otvoreno prvenstvo u šahu koje će trajati do 3. decembra. 

"Danas imamo prijavljenih 200 igrača iz 23 države što je do sada rekord po broju prijavljenih država. Ponosan sam na broj i konstituciju učensika, imamo desetak velemajstora, učestvuju i 24 dame, što je dobra brojka jer je svega 10% žena zastupljeno u svetskom šahu, y tako i u srpskom. Mi smo sada malo i uspešniji u tom pogledu i treba svi da radimo na tome da malo bodrimo i decu i dame. Želim da napomenem da je naša repreznetacija osvojila zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u muškoj konkurenciji i ta medalja nam je veoma važna za jedan temelj srpskog šaha, da Beograd bude jedna lokomotiva šaha i možda je upravo iz našes Sokola poslata jedna snažna poruka da se više družimo, da više dajemo pažnje jer upravo među našom decom sede budući velemajstori", rekao je predsednik Šahovskog saveza Srbije, Andrija Jorgić. 

U najtrofejnijoj godini srpskog šaha priliku da čestita na nedavno osvojenom zlatu evropskim prvacima, ali i da poželi sreću svima koji su uzeli učešće na ovom prestižnom turniru ispred šahovskog saveza Srbije iskoristio je Nebojša Baralić.  

"Rezultat nije moguć bez timskog rada koji je ovoga puta prepoznat u zajedničkom radu Šahovskog saveza Srbije i ostalih teritorijalnih saveza. To je dokaz da samo timski rad vodi ka cilju i uspehu. Napokom smo svi optimisti i očekujemo da već sledeće godine, na Olimpijadi u Budimpešti zaigramo budimpeštanski gambit poznat šahistima i da probamo da donesemo medalju sa Olimpijade", rekao je Baralić.

Trofej Beograda održava se uz podršku gradskog sekretarijata za sport i omladinu i gradske opštine "Stari Grad", pa je čast da ga svečano otvori pripala nekadašnjem sportisti, a sada članu opštinskog veća Nedeljku Jovanoviću. 

"Možemo i možete još veće stvari da napravite, da osvojimo još medalja, i nadamo se da će dame biti te koje će nas sledeće obradovati kao što su muškarci", poručio je šahistima Jovanović.

Beograd je inače grad koji ima najdužu tradiciju u održavanju šahovskih turnira. Po 36. put održava se međunarodno otvoreno prvenstvo, a u narednih deset dana svi zainteresovani će moći da ga obiđu i uvere se koliko je šah zaista viteška igra.