Vesti iz ostalih sportova

Otvoren šahovski turnir Omladinske lige Beograd "Šahom protiv korupcije"

komentari (0)

Izvor: Tanjug

16.12.2023 23:08
Šahovska tabla TV Arena sport
Šahovska tabla

U Beogradu je u petak otvoren šahovski turnir Omladinske lige Beograd "Šahom protiv korupcije".

Tim povodom medijima su se obratili predsednik Šahovskog saveza Beograda Andrija Jorgić i direktor Agencije za sprečavanje korupcije Dejan Damnjanović.

"Meni je drago da evo danas mi u Šahovskom savezu Beograda imamo Omladinsku ligu Beograda,  u kojoj učestvuje deset ekipa u Open i konkurenciji za devojčice, sa preko 40 učesnika. Zadovoljni smo i odzivom, zadovoljni smo time što možemo danas da pokažemo još jednu u nizu naših akcija koje smo imali u proteklom periodu", rekao je Jorgić.

Posebno se zatim osvrnuo na saradnju sa Agencijom za sprečavanje korupcije.

"To je nešto vrlo bitno u našem društvu. Pa da pokušamo i na ovaj način u šahovskom smislu da se borimo šahom protiv korupcije i da danas pokušamo da zadamo šah-mat korupciji. Signali ove poruke koje šaljemo odavde su poruke da upravo od malih nogu, od omladinaca, od kadeta, od dece treba da počne, ja mislim da mi iz šahovskog saveza i šahovskog sveta dajemo svoj doprinos u ovoj nedelji borbe protiv korupcije na nama svojstven način", rekao je.

Jorgić je istakao da ovo nije prva akcija koju podržava Šahovski savez Beograda.

"Da napomenem da smo radili i ove akcije unazad i onaj Najbrži šah u najbržem vozu, imamo još mnogo nekih projekata koje ćemo raditi u narednom periodu i ono što je karakteristika je da ova kuća, znači zgrada 'Borbe', kuća borbe postaje stvarno jedna kuća šaha što je vrlo bitno i za razvijanje i za sport i za našu kuću kao borbu i gde će da se odvijaju najveće borbe i gde će da bude borba protiv korupcije nego upravo ovde u zgradi 'Borbe'", dodao je Jorgić.

Posebno je istakao uspehe šahista u godini na izmaku.

"Ovo što smo radili ove godine u šahu, osvojili smo zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu, bronzanu medalju koju je Luka Budisavljević, najmlađi velemajstor istorije srpskog šaha, Beograđanin, osvojio u Meksiku bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu. Suad Atalik na Svetskom prvenstvu za veterane osvojio je srebrnu medalju. Juče je Sarana u Zagrebu osvojio u ubrzanom šahu zlatnu medalju. Znači ova godina je godina medalja za šahovski svet i upravo je to temelj za šah i za ono što ćemo činiti u narednom periodu", poručio je Jorgić.

On je na kraju rekao je da je glavni cilj u narednoj godini da se vrati šah u škole, a drugi cilj je da se popularizuje šah među damama.

"Želimo da malo ohrabrimo dame jer jedva 10 odsto žena je zastupljeno u srpskom šahu. Želimo da popravimo te brojke, da svi zajedno uživamo u tome i da svi zajedno sa punim kapacitetom zadamo šah-mat korupciji. Zbog čega je važno da se šah vrati u škole i na koji način vam doprinosi razvoj učenika? Neko će biti književnik, neko fudbaler, a neko će svakako i ostati u ovoj našoj šahovskoj bazi da se bavi pre svega jednom plemenitom i viteškom", zaključio je Jorgić.

Damnjanović, direktor Agencije za sprečavanje korupcije, je zahvalio na  pomoći i saradnji Jorgića. 

"Želim da damo šah-mat korupciji danas, i da pokušamo i da na ovaj način označimo da nam je najbitnije da radimo sa mladima, jer smo prepoznali da nam je veoma bitan odnos prema njima, da čujemo šta oni misle o svemu ovome, da se upoznaju sa korupcijom, šta ta pošast znači za sve njih i nas, i da probamo da možda sad, radeći sa njima, se pomerimo malo za korak bliže i možda bolje da krenemo, da se borimo protiv korupcije", rekao je Damnjanović.