Najave i događaji

"SRBIJA POBEĐUJE" (1. DEO): Ponos, suze, naporan rad i ostvarenje sna da predstavljaš svoju zemlju na velikom takmičenju

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

14.12.2023 08:26
Srbija pobeđuje MN Press
Srbija pobeđuje

Prilično skroman početak veka, kada je reč o medaljama predstavnika Srbije u kolektivnim sportovima na najvećim svetskim takmičenjima, odužio se gotovo do 2013. godine.

Tada je, drugu godinu u nizu, osvojen dvocifren broj odličja u ovom veku, a u tom stilu i uz dodatno ubrzanje, taj trend je u olimpijskoj 2016. godini dosegao, do tada rekordne, 22 medalje.

Pandemija virusa Covid-19 uticala je na to da 2020. godine nije bila u znaku sporta, ali su je srpski reprezentativci odlično iskoristili da se pripreme za predstojeće izazove zbog čega su rezultati u 2021, 2022. i tekućoj 2023. godini bili vrhunski.

 

DAVOR ŠTEFANEK, PREDSEDNIK SPORTSKOG SAVEZA SRBIJE

MN Press

 

"Razlika u uslovima su nebo i zemlja da kažem. Sale su bile oronule, najbolji primer je Košutnjak. Sećam se Košutnjaka kada sam ušao u reprezentaciju 2002. godine, izgledao je katastrofalno. Imam i slike iz stare teretane, a bazen je bio razbijen od kugle, jer su bacači kugle vežbali u njemu", kaže osvajač zlatne medalje u rvanju na Olimpijskim igrama u Riju

 

IVANA VULETA, REPREZENTACIJA SRBIJE (2006- )

MN Press

 

Atletika je u pravom procvatu. Sporadično se pojavi poneko na stazi ili u tehničkim disciplinama ko zasija zlatnim, srebrnim ili bronzanim sjajem, ali je samo jedna konstanta, nekada Ivana Španovića, a sada Ivana Vuleta.

I deluje da će to biti još neko vreme, jer najboljoj srpskoj atletičarki svih vremena, koja je okačila oko vrata osam zlatnih odličja sa tri najveća međunarodna takmičenja, još jedno zlato nedostaje i njega će napasti u narednog leta na Olimpijskim igrama u Parizu.

"Mislim da atletika nikada nije bila u boljoj poziciji nego sada, ne pričam samo za narednih par godina, pričam za minimum narednih deset godina. Tako da ako se budemo držali stvari koje treba da sadržimo uvek i da ne odstupamo od stvari koje treba uvek da su bitne, mislim da ćemo imati mnogo, mnogo uspešnih evropskih i svetskih prvaka i osvajača medalje i predstoji nam sigurno lep period."

 

NENAD BEĐIK, REPREZENTACIJA SRBIJE 2009-21

MN Press

 

Beograd je prethodnog leta bio domaćin Svetskog prvenstva u veslanju, a evropsku elitu ugostiće 2025. godine, što će dodatno popularizovati jedan od retkih sportova u kojima protivniku želite da gledate u leđa. Glavni grad Srbije u organizaciji najvećih svetskih takmičenja ima veliku podršku državnih organa. 

I srpski veslači su zadovoljni uslovima koje su dobili poslednjih godina, a o tome govori šampion iz tih sezona, Nenad Beđik.

"Kada gledam sa ove trenerske strane na kojoj sam sada, uslovi su mnogo bolji nego što su bili. Sećam se kada sam počinjao da treniram veslanje nismo imali iste mogućnost kao današnja deca. Veslati u njihovim godinama u čamcima koji se danas koriste bilo je nezamislivo. Sve se promenilo u poslednjih 5-6 godina što je super stvar. Znači, dobili smo bolje uslove za rad", objašnjava Beđik.

 

LJUBINKO DRULOVIĆ, SELEKTOR U19 REPREZENTACIJE SRBIJE (2013)

MN Press

 

Dok nacija čeka uspeh seniora u fudbalu, u prethodnoj deceniji mogla je da se raduje dostignućima mlađih selekcija. Sve je počelo prvog dana avgusta 2013. godine kada je reprezentacija do 19 godina u Litvaniji postala prvak Evrope. 

"Prošlo je tih deset godina, ali evo i sada sam naježen kad pomislim na te divne trenutke u našim životima, u našim karijerama. Prelepo je uraditi nešto za svoju zemlju i postići jedan takav uspeh. Biti prvi koji smo, da kažem, u novoj istoriji Srbije doneli zlato zemlji je svakako za ponos i za jedno veliko poštovanje. Ponosan sam pre svega na to što smo radili te 2013. u Litvaniji", kaže Ljubinko Drulović koji je kao selektor predvodio "orliće" do zlata. 

 

JELENA ERIĆ, REPREZENTACIJA SRBIJE (1999-2014)

MN Press

 

Rukometašice Srbije su 2013. godine na Svetskom prvenstvu u Beogradu osvojile srebrnu medalju. U borbi za zlato posustale su u finalu protiv Brazila, a o značaju igranja za nacionalni tim govori nekadašnja reprezentativka Jelena Erić.

"Srce igra uvek kad se nastupa za Srbiju. Onog momenta kad izađeš na teren i kad čuješ himnu, čuješ navijače, nema šta, to je srce. Mislim, bez taktike i bez znanja rukometnog nismo mogle nikog da pobedimo. Nekako imam utisak da naše srebro sija kao zlato. Dale smo sve od sebe u tim momentima, ceo taj turnir, borile se od prve do poslednje utakmice. Sigurno smo dve-tri godine naših života i karijera posvetili tom cilju, odnosno osvajanju medalje na Svetskom prvenstvu."

 

ALEKSA AVRAMOVIĆ, REPREZENTACIJA SRBIJE (2018- )

MN Press

 

Košarkaš Aleksa Avramović oduševio je planetu leta 2023. godine kada je sa reprezentacijom Srbije stigao do srebra na Svetskom prvenstvu.

Borbeni Čačanin bio je jedan od najboljih igrača na turniru, a svojim stavom je svima dao primer kako se bori u dresu sa državnim timom.

"Svako ko je iole rodoljub, ko istinski voli svoj narod i svoju zemlju, ima jedan san, a to je da igra za reprezentaciju", ne krije Avramović.

 

DAMIR MIKEC, REPREZENTACIJA SRBIJE (2003- )

MN Press

 

Strelac Damir Mikec krunisao je bogatu karijeru na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. godine, kada je osvojio srebro u disciplini vazdušni pištolj 10 metara.

"Kada me je baš, da kažemo, puklo… Trenutak kada sam postao svestan da sam napravio nešto veliko je onaj kada ulazim u olimpijsko selo. Ispred naše zgrade je bilo sigurno oko 50 sportista koji su izašli da me dočekaju. I evo sad, kada pomislim na to, prođu me, onako, baš žmarci. Neko je samo viknuo da dolazim i svi ustaju i počinju da aplaudiraju, još odzvanje zgrada... Naravno, kreću suze, svi mi čestitaju, svi me grle", priseća se Damir Mikec.

 

FILIP GRAOVAC, REPREZENTACIJA SRBIJE (2021- )

TV Arena/printskrin

 

Sa Svetskog atletskog prvenstva za paraatletičare sa zlatnom medaljom oko vrata vratio se Filip Graovac, čiji je hitac u bacanju čunja nadmašio planetarnu konkurenciju.

"Ponos, to je prvo što mi padne na pamet. Kad stanete na taj podijum, kad vidite vašu zastavu, vašu himnu, to je ono što izbija iz vas, unutrašnje zadovoljstvo da ste uspeli da dođete na vrh sveta."

 

DRAGAN LAZIĆ, PREDSEDNIK ŠAHOVSKOG SAVEZA SRBIJE

MN Press

 

Polovinom novembra šahisti su postali prvaci Evrope i tako doneli prvu medalju sa velikih ekipnih takmičenja u Srbiji nakon pauze od 34 godine.

"Naš šah je bio dugo, više decenija u krizi. Mi smo, naravno, želeli da konačno prođe vreme sećanja na uspeha i da polako počnemo da stvaramo novu istoriju. To se desilo malo brže nego što smo planirali. Na Prvenstvo Evrope smo otišli sa očekivanjima da uđemo u prvih 5-6 ekipa, odnosno da budemo blizu borbe za medalje. Naravno da zlatna medalja nije bila ni u najlepšim snovima, bili smo realni, ali igrači su pružili svoj maksimum. Poklopilo se mnogo faktora, dobra forma svih igrača i mi smo pružili partije izvan svih očekivanja i došli do zlata."

 

SVETOZAR STANKOVIĆ, GENERALNI SEKRETAR RUKOMETNOG SAVEZA SRBIJE

MN Press

 

Rukomet je jedan od sportova koji se polako vraća na staze uspeha. Kontinuirano prisustvo reprezentativnih selekcija na velikim turnirima daje povoda da se buduća takmičenja očekuju sa nestrpljenjem i nadom da se možda može i do medalje. Da bi sutra bilo bolje, mora se znati presek trenutnog stanja posle turbulentnih godina, ali i pandemije virusa Covid-19. 

"Ono što ćemo mi da pružimo, to je da se pre svega bolje organizujemo, da poboljšamo rad sa mladima još iz tih pionirskih i kadetskih dana, jer kad vi tu napravite temelj kakav treba, kad vi tu decu osposobite, vi kasnije njima više ne trebate da objašnjavate radi čega treba nešto da rade. Oni su već toga svesni, posvećeni su tome i taj naredni korak i naredni nivo će da bude daleko lakši i za njih i za stručnjake koji rade sa njima."

 

BOŽIDAR MALJKOVIĆ, PREDSEDNIK OLIMPIJSKOG KOMITETA SRBIJE

MN Press

 

Svaka medalja osvojena za Srbiju donosi slavu, sreću i radost, ali i finansijsku sigurnost. To bi trebalo da bude dodatni motiv za svakog pariskog olimpijca.

"Evo, koja zemlja će da da tolike nagrade koje predsednik Aleksandar Vučić obećao za zlatnu medalju? Nijedna, čak ni bogate zemlje. I kad izračunate koliko tog novca možda bude, možda bude pet miliona… Za pet miliona, dao Bog da uzmemo što više zlata, da se država istroši, a da naš ugled strašno, strašno poraste. I sad je veći", naglašava Maljković.

 

ZORAN GAJIĆ, MINISTAR SPORTA U VLADI REPUBLIKE SRBIJE

MN Press

 

"Imamo pravilnik da je zlatna medalja 50.000 evra, a predsednik je rekao da podići na 200.000. Znači nema problema, samo nam treba znanje, treba nam rad, treba nam motivacija, infrastrukturu ćemo da napravimo i pravimo je. Novca ima, hvala Bogu, ima ga i država, kao i razumevanja ka sportu", ističe Gajić.