Najave i događaji

"SRBIJA POBEĐUJE" (4. DEO): Poboljšanje sportske infrastrukture i izgradnja centara i dvorana kao garancija uspeha

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

16.12.2023 08:00
Božidar Maljković MN Press
Božidar Maljković

Tada novi, 21. vek, nije počeo idealno za Srbiju kada je u pitanju osvajanje medalja. Loš period trajao je do 2013. godine, kada je drugu godinu zaredom osvojen dvocifren broj odličja. Uz dodatno ubrzanje 2016. smo osvojili rekorde, 22 medalje, a u sličnom stilu nastavlejno je i u godinama posle.

Pandemija virusa COVID-19 uticala je na to da 2020. nije bila u znaku sporta, ali su je srpski reprezentativci odlično iskoristili da se pripreme za predstojeće izazove zbog čega su rezultati u 2021, 2022. i tekućoj 2023. bili vrhunski.

VESELIN JEVROSIMOVIĆ, PREDSEDNIK SRPSKOG ATLETSKOG SAVEZA

MN Press

 
Da pohvale na račun Srpske atletike nisu slučajne, pokazuju brojna priznanja zbog uspešno organizovanih velikih takmičenja u prethodnim godinama.

"Takođe, država Srbija na čelu sa predsednikom omogućili su nam da dođemo i do nacionalnog stadiona koji treba da se gradi pored fudbalskog nacionalnog stadiona i samim tim stvoriće se uslovi da organizujemo Evropsko prvenstvo na otvorenom, to je izuzetno veliko takmičenje 2027. i sa istim stadionom mi možemo da konkurišemo slobodno i za Svetsko atletsko prvenstvo na otvorenom, koje je posle Olimpijade i Svetskog prvenstva u fudbalu, sigurno najveće takmičenje na svetu".

DR NENAD PUTNIK, PREDSEDNIK STRELJAŠKOG SAVEZA SRBIJE

Po ugledu na ostale sportove, u kojima je infrastruktura na zavidnom nivou, strelci imaju sve bolje uslove, a kruna saradnje države i Saveza biće rekonstrukcija Nacionalnog streljačkog centra.

"Uslovi su mnogo bolji nego što su bili pre, recimo, deset ili 15 godina. Od kako sam ja na čelu Saveza od 2017. godine, iz godine u godinu se poboljšava situacija u streljaštvu. Mi smo obezbeđeni materijalno, odnosno naši vrhunski sportisti su obezbeđeni, imaju sve. Dakle, država brine o njima, a i Ministarstvo sporta, kao i Olimpijski komitet i Republički zavod za sport i medicinu sporta, ali i Sportski Savez Srbije. Sve su to institucije sa kojima imamo odličnu saradnju, i bez čije pomoći mi ne bismo mogli da napravimo ove rezultate koje imamo".

ĐULA MEŠTER, PREDSEDNIK ODBOJKAŠKOG SAVEZA SRBIJE

MN Press

 

Sadašnjost je definitivno bolja u ženskoj konkurenciji, ali bi budućnost mogla da bude izuzetna i kod muškaraca, jer će sve biti mnogo lakše kada Srbija dobije Nacionalni odbojkaški centar.

"Imali smo istorijski momenat ovog leta, kada je gospodin Gajić, ministar sporta uz prisustvo premijerke Brnabić, zvanično otvorio radove na našem nacionalnom centru. Tada smo dobili obećanje da će biti gotov krajem 2025. godine. Centar će da ima preko 20.000 kvadrata, imaćemo tri terena za odbojku, predviđen je i teren za odbojku na pesku. Tu su još dodatni sadržaji, kao što su smeštajni kapaciteti, oko 70 soba treba da bude u funkciji, restoran, veliki parking i mislim da će biti prvi centar u regionu".

BOŽIDAR MALJKOVIĆ, PREDSEDNIK OLIMPIJSKOG KOMITETA SRBIJE

Svaka medalja osvojena za Srbiju donosi slavu, sreću i radost, ali i finansijsku sigurnost. To bi trebalo da bude dodatni motiv za svakog pariskog olimpijca.

"Država nam tu puno pomaže. I onda kad kažu predsednik ili predsednica vlade ne daju svoj novac. Pa je li Makron daje svoje novce? Je li moj prijatelj Sančez iz Španije daje sopstveni novac?", pita Maljković.

STEFANA VELJKOVIĆ, REPREZENTACIJA SRBIJE (2008-21)

MN Press

 

7Igrati pred svojim navijačima je jedno, a mahnuti im sa balkona Skupštine grada Beograda nešto sasvim drugo. Ipak, obe ove stvari povezuje jaka emocija.

"Joj, taj balkon je stvarno posebna priča i prosto ta emocija stvarno ne može rečima da se opiše. To mora stvarno da se doživi, ali sećam se da sam svaki put imala tremu, mislila sam 'samo da nešto ne pričam pred onoliko ljudi'. I da ne moram da filozofiram nešto, jer je stvarno dosta naroda bilo i hvala im na tome i drago mi je što smo ih usrećile. Ali, taj sam osjećaj kad se izađe gore, ja se izgubim skroz. Ne znam više kako se zovem, kamoli da pričam nešto", opisala je Stefana.

ZORANA ARUNOVIĆ, REPREZENTACIJA SRBIJE (2005- )

MN Press

 

Arunovićeva je takođe ispričala zanimljivu priču iz Tokija, kada je ispunila olimpijsku normu, osvojila medalju, ali i spremila dva ispita...

"I naravno, 2018. Svetsko prvenstvo, srebrna medalja, opet kvote za Olimpijske igre u Tokiju, gde sam isto iz jednog jako dobrog, punog treninga odlučila da ću ja sad da odem tamo i da uzmem medalju. I ja sam otišla tamo da uzmem medalju, ali sam shvatila usput da postoji dosta praznog hoda tamo i da moram nešto da radim, da nađem sebi nešto čime ću da se bavim, tako da sam uspela da spremim dva ispita za tri nedelje. Ponela sam gradivo sa fakulteta i uspela sam za tri nedelje da spremim dva ispita tamo. Malo u Beogradu, malo tamo, tako da kad sam se vratila, položila sam dva ispita. Ukupno sam imala medalju, kvotu za Olimpijske igre i dva položena ispita, meni top".

DAVOR ŠTEFANEK, PREDSEDNIK SPORTSKOG SAVEZA SRBIJE

Davor Štefanek, predsednik Sportskog saveza Srbije ističe da država neprestano pomaže:

"Kao Sportski savez Srbije zaista obilazimo sve opštine po Srbiji, pomažemo klubove sa loptama i sa opremom. Sada će se malo više ulagati, mislim i u školsku opremu, a od sledeće godine želimo da obnovimo školske sale. Naš cilj je da, bez obzira iz kog je mesta dete i kojim se sportom bavi, treba mu pružiti i dati mu uslove da se bavi u svom mestu sportom koji želi, bez obzira gde živi".

IVANA VULETA, REPREZENTACIJA SRBIJE (2006- )

MN Press

 

Vuleta ne krije želju da karijeru okonča zlatnom medaljom na Olimpijskim igrama u Parizu narednje godine.

"Ja sam vrlo ponosna na činjenicu da ću se u Parizu pojaviti peti put na Olimpijskim igrama i nadam se da ću uspeti u zamisli koju imamo i na kojoj radimo, a to je da se domognem te poslednje zlatne medalje koja mi nedostaje i da to bude najlepši mogući završetak moje sportske karijere", očekuje Ivana Vuleta.

ZORAN GAJIĆ, MINISTAR SPORTA U VLADI REPUBLIKE SRBIJE

Sve pomenute trofeje, sve osvojene medalje, sve prolivene suze radosti i kapi znoja da bi se do njih došlo, sportisti ostavljaju iza sebe. Za sve njih sutra je novi dan, tokom kojeg opet moraju izvući maksimum iz svog tela, ne bi li ostali na vrhu. Vremena za odmor i život na lovorikama stare slave nema, jer se sledeće godine, od 26. jula do 11. avgusta, održavaju Olimpijske igre u Parizu, koje su san svakog sportiste.

"Za sada imamo 50. mesta na Olimpijskim igrama i ovo je period kvalifikacija, očekujemo sad vaterpoliste, očekujemo maltene i u zadnjem momentu mušku odbojku i još mnoge druge sportove pa da vidimo koji će broj biti na kraju. Maksimalnu koncentraciju ćemo da bacimo na to, da probamo da ostvarimo zacrtani cilj, a to je dvocifren broj medalja", nada se Zoran Gajić, Ministar sporta u Vladi Republike Srbije.

Predstavnici Srbije na najvećim svetskim takmičenjima u kolektivnim sportovima su u prethodne tri godine redovno bili na postolju i donosili radost čitavoj naciji. U tom periodu osvojili su čak 27 zlatnih, 16 srebrnih i 25 bronzanih medalja. S obzirom na to da su uslovi za pripreme sve bolji i bolji i da se u sport ulaže sve više finansijskih sredstava, građani Srbije sa velikim nestrpljenjem očekuju olimpijsku 2024. godinu i novu žetvu odličja, ne samo u Parizu, nego i na svim drugim borilištima širom sveta.