Najave i događaji

"SRBIJA POBEĐUJE" (3. DEO): Uspesi u odbojci, atletici, košarci, basketu 3x3 kao uvertira za Olimpijske igre u Parizu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

15.12.2023 17:51
Zoran Gajić MN Press
Zoran Gajić

Tada novi, 21. vek, nije počeo idealno za Srbiju kada je u pitanju osvajanje medalja. Loš period trajao je do 2013. godine, kada je drugu godinu zaredom osvojen dvocifren broj odličja. Uz dodatno ubrzanje 2016. smo osvojili rekorde, 22 medalje, a u sličnom stilu nastavlejno je i u godinama posle.

Pandemija virusa COVID-19 uticala je na to da 2020. nije bila u znaku sporta, ali su je srpski reprezentativci odlično iskoristili da se pripreme za predstojeće izazove zbog čega su rezultati u 2021, 2022. i tekućoj 2023. bili vrhunski.

ZORAN GAJIĆ, PREDSEDNIK ODBOJKAŠKOG SAVEZA SRBIJE (2016-22)

MN Press

 

Ime srpskih odbojkaša i odbojkašica izgovara se sa strahopoštovanjem. Kada se u obzir uzmu rezultati svih nacionalnih selekcija u poslednjih deset godina, ženska odbojkaška selekcija se može smatrati najuspešnijom. Od 2013. odbojkaši su na najvećim svetskim takmičenjima osvojili pet, a odbojkašice čak 13 odličija. U odbojci sezona nacionalnih timova traje punih pet meseci, što je čini jedinstvenom, ali i stavlja Savez pred velika finansijska iskušenja.

"Kada smo preuzeli Savez 2016. godine, mi smo zatekli dug od milion i po evra samo za medalje, ne za hotele, ne za plate. Samo za medalje, jer nikom ništa nije bilo isplaćeno. I apsolutno nije demagogija sa ovog mesta, da hvalim ja državu i predsednika države i tako dalje. Mi smo uspeli kao novo rukovodstvo Saveza da 'ispeglamo' nekih 600.000 i onda sam ja otišao kod predsednika i na njegovo pitanje 'šta mi treba', rekao sam voleo bih da budem predsednik Saveza, a da ne dugujem više ništa igračima i trenerima".

DAVOR ŠTEFANEK, PREDSEDNIK SPORTSKOG SAVEZA SRBIJE

MN Press

 

Predsednik Sportskog saveza Srbije, Davor Štefanek, govorio je o sportskoj infrastrukturi.

"Država ulaže mnogo sredstava, prvenstveno u sportsku infrastrukturu, što se vidi, to ne može da se sakrije, jednostavno se vidi. I naša deca u budućnosti imaju zaista perfektne uslove, mogu da kažem jedne od boljih u Evropi što se tiče treninga".

IVANA VULETA, REPREZENTACIJA SRBIJE (2006- )

MN Press

 

Atletika je, za razliku od rukometa, u pravom procvatu. Sporadično se pojavi poneko na stazi ili u tehničkim disciplinama ko zasija zlatnim, srebrnim ili bronzanim sjajem, ali je samo jedna konstanta, nekada Ivana Španović, sada Vuleta. I deluje da će tako biti još neko vreme, jer najboljoj srpskoj atletičarki svih vremena, koja je okačila oko vrata osam zlatnih odličja sa tri najveća međunarodna takmičenja, još jedno zlato nedostaje, Olimpijsko.

"Predstavljati Srbiju, svoju zemlju, grb i porodicu, jer porodica je u tom momentu i tvoj tim sa kojim radiš, je neverovatno. Na kraju predstavljaš i tvoj narod i najlepša moguća stvar je da se ti na tom nekom takmičenju pojaviš".

DRAGAN DŽAJIĆ, PREDSEDNIK FUDBALSKOG SAVEZA SRBIJE

MN Press

 

U objekat u Leskovcu uložene su dve i po milijarde dinara. Zaječarska "Kraljevica" koštala je tri milijarde i 300 miliona, a novi biser Loznice tri i po milijarde. Stadioni u ova tri pomenuta grada trebalo bi da podignu fudbalsku svest u Jablaničkom, Mačvanskom i Zaječarskom okrugu.

"Ovo sada što je napravljeno, ova tri stadiona, izgledaju fenomenalno. U planu je da se izgradi još nekoliko stadiona. Ta deca koja vide jedan takav stadion, imaće veliku želju da nastave da treniraju, da budu tu na treningu, da se raduju, da dođu na jedan takav stadion i treniraju".

DR NENAD PUTNIK, PREDSEDNIK STRELJAŠKOG SAVEZA SRBIJE

MN Press

 

Dr Nenad Putnik govorio je o obnavljanju streljačke infrastrukture u Srbiji.

"U planu je da u budućem periodu obnovimo streljačku infrastrukturu u Srbiji, za početak Nacionalni trening centar na Carevoj Ćupriji, koji je sazidan 1957. godine, i od tada postepeno propada. Dakle, vreme je da se on obnovi, i zajedno sa državom smo stigli do dobijanje radne dozvole, i ja se nadam da ćemo sledeće godine ući u realizaciju tog projekta", uveravao je Putnik.

DEJAN MAJSTOROVIĆ, REPREZENTACIJA SRBIJE (2013- )

MN Press

 

Proslavljeni basketaš Dejan Majstorović govorio je o atmosferi pred finale Svetskog prvenstva u Beču ove godine.

"Znaš šta mi je ostalo upamćeno? Pred izlazak iz tunela na teren, kreće ludilo, počinju da lupaju svi, da li o sedišta, da li da skaču, trese se cela ona konstrukcija na kojoj je napravljen teren. Mi gledamo, čekamo hoće li se srušiti na nas i taj osećaj je neverovatan. Počnemo samo svi odjednom da se smejemo, ali i da se ježimo. I tada kažemo 'ljudi, dajte da uživamo, da pocepamo, ovo mora da se osvoji', baš je bilo uživanje, prelep osećaj".

SONJA VASIĆ, REPREZENTACIJA SRBIJE (2007-21)

MN Press

 

Sa ovog šampionata, na kojem su u samoj završnici savladane Belgija i Francuska, posebno će se pamtiti pobeda nad Španijom u četvrtfinalu. Domaća selekcija je uz naklonost sudija izbegla poraz posle 40 minuta, a onda su srpske košarkašice dobile produžetak 9:2 i nastavile put ka tituli.

"Ja sam i tad u šali rekla da nas Srbe, pre svega zbog karaktera i mentaliteta, nikada ne treba ljutiti, jer ti se onda loše piše", zaključila je priču o vladavini košarkašica Sonja Vasić.

VELIMIR STJEPANOVIĆ, REPREZENTACIJA SRBIJE (2011- )

MN Press

 

Ništa u Berlinu nije bilo slučajno, predan rad na kraju se višestruko isplatio.

"Sve što ti prođe kroz glavu, sav taj trening i trud što si uložio, to se isplati. Pokažeš da iza svega stoji tvoj rad. Mislim da je to nešto što mi je prolazilo kroz glavu i da sam zbog toga osvojio dve zlatne medalje za Srbiju na Evropskom prvenstvu".

ŽIVKO GOCIĆ, REPREZENTACIJA SRBIJE (2002-16)

MN Press

 

Oni koji su bežali od Srbije, do nje su morali doći u finalu.

"Mi smo znali da smo bolji, da ćemo da pobedimo, a Hrvati su to takođe znali, mnogo bolje od nas. Dovoljan motiv i jasna poruka da oni nemaju šta da traže u toj utakmici bio nam je poraz Hrvatske od Francuske u grupnoj fazi i izbegavanje nas kao protivnika u četvrtfinalu. Sigurno da će Hrvatska ili neko iz te ekipe danas da kaže kako nije tako, ali ja ću do kraja života imati osjećaj i siguran sam da su oni i te kako dobro znali šta rade", uveren je Gocić.

ZORAN MIĆOVIĆ, PREDSEDNIK PARAOLIMPIJSKOG KOMITETA SRBIJE

MN Press

 

Paraolimpijci Srbije osvojili su 17 medalja u 2023. što ovu godinu čini jednom od najuspešnijih u istoriji Paraolimpijskog komiteta Srbije. Svega toga teško da bi bilo bez pomoći države.

"Sve te medalje o kojima govorimo se tamo dodeljuju, a one se ovde osvajaju. Ja sam impresioniran, čak 17 medalja u jednoj godini za Srbiju je izuzetna priča", uverava Zoran Mićović, predsednik Paraolimpijskog Komiteta Srbije.

ŽELJKO DIMITRIJEVIĆ, REPREZENTACIJA SRBIJE (2011- )

MN Press

 

Trostruki uzastopni šampion sveta u bacanju čunja Željko Dimitrijević motiv pronalazi u činjenici da je od svog prvog takmičenja konstantno na postolju i to gotovo uvek sa zlatom oko vrata.

"Tačno je da gde god sam se pojavljivao do Tokija, imao sam stopostotni učinak, devet velikih takmičenja, devet zlatnih medalja. A onda u Tokiju se desilo to da je čovek kog sam samo dva, tri meseca pre toga na Evropskom prvenstvu u Poljskoj ostavio šest metara iza sebe, me pobedi. I to mi je glavni motiv i glavni razlog što sam odlučio da probam da nastavim i da mu se suprostavim, ako da Bog u Parizu", namerava Dimitrijević.

BOŽIDAR MALJKOVIĆ, PREDSEDNIK OLIMPIJSKOG KOMITETA SRBIJE

MN Press

 

Zadatak čitavog društva je da deci i omladini obezbedi optimalne uslove za trening, kako bi u budućnosti čitava planeta smatrala Srbiju sportskom nacijom. Država je to prepoznala.

"Mislim da idemo na dobrom brodu, bez rupa i preko talasa, nevremena i svega, idemo u pravom smeru", uveren je Maljković.

Predstavnici Srbije na najvećim svetskim takmičenjima u kolektivnim sportovima su u prethodne tri godine redovno bili na postolju i donosili radost čitavoj naciji. U tom periodu osvojili su čak 27 zlatnih, 16 srebrnih i 25 bronzanih medalja. S obzirom na to da su uslovi za pripreme sve bolji i bolji i da se u sport ulaže sve više finansijskih sredstava, građani Srbije sa velikim nestrpljenjem očekuju olimpijsku 2024. godinu i novu žetvu odličja, ne samo u Parizu, nego i na svim drugim borilištima širom sveta.