Najave i događaji

ARENA SPECIJAL, gost Davor Štefanek: Dobijamo neke nove šampione u nekim novim sportovima i zaista treba svi da budemo ponosni

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

16.12.2023 20:55
Davor Štefanek MN Press
Davor Štefanek

Na izmaku 2023. godine vreme je da sumiramo utiske i da se osvrnemo na sve planove koje nas očekuju u narednom periodu. 

O tome kako je godina na izmaku izgledala iz ugla SSS, govorio je zu studiju TV Arena sport predsednik ove organizacije, gospodin Davor Štefanek.

"2023. godina je zaista izvanredna za sportiste i sport u Srbiji. Svake godine mi pomeramo granice. Zaista iz godine u godinu sve više i više medalja osvajamo. Dobijamo neke nove šampione u nekim novim sportovima i zaista treba svi da budemo ponosni. Kako na olimpijske sportove, tako i na neolimpijske. Ne znam da li imate saznanje da su naši kuglaši deset puta zaredom prvaci sveta. Sada imamo šahiste koji su prvaci Evrope. Tako da u mnogim sportovima koji nisu toliko popularni i koje ne spominjemo svakodnevno, imamo velike šampione".

Istakao je Štefanek da su na njega najveći utisak ostavili borilački sportovi.

"Na mene su najjači utisak ostavili svi borilački sportovi koji su doneli velike rezultate. Ono što je  još bilo upečatljivo ove godine su naši košarkaši koji su nas obradovali. Zaista, ko god od nas kaže da je mislio da će osvojiti medalju, ja mogu da kažem da laže. Jer i ja sam rekao da će biti jako teško. Voleli bismo svi da je ta medalja tu, ali na kraju su momci pokazali jedan timski rad, srčanost i kako se bori za svoju državu. I ovim putem im opet čestitam na osvojenoj srebrnoj medalji i vizi za Olimpijske igre. Možemo puno od njih da očekujemo na Olimpijskim igrama".

O radu saveza.

"Zaista bi bilo teško da nabrojim sva mesta koje sam obišao, ali obišao sam celu Srbiju i uzduž i popreko i jako mi je drago zbog toga. Ja sam na čelu Sportskog saveza Srbije već šest godina za žredom i sećam se onih početaka, kako je bilo obilaziti Srbiju i kako je sada obilaziti Srbiju kada imamo izgrađene puteve. Izvanredni su putevi i to nam mnogo olakšava u saradnji i u napredovanju sporta u Srbiji".

O akcijama Sportskog saveza Srbije.

"Ja sam veoma ponosan na sve naše projekte koje radimo, a posebno sam ponosan na projekat Seoske igre Sportskog saveza Srbije za koji sam ja lično dao ideju da se organizuje, i on ima zaista masovnost koju iz godine u godinu samo povećavamo. Prve godine bilo je pet opština, druge 10, evo sada posle pet godina imamo 40 opština i preko 250 sela koji učestvuju, a što je još bitnije za mene lično je da se starosna dob pomerila na dole, više nije to od 40-50 godina, nego su sada to već dečaci i devojčice od 18 do 30 godina. Sajmovi sporta su već standardni projekat koji radimo. Ja bih voleo da u 2024. povećamo broj bar na 15 opština u kojima organizujemo sajam, da idemo i da promovišemo sport što više u Srbiji, jer zaista na tim malim sajmovima sporta se uključi mnogo dece, svaka opština, svaki grad ima priliku da pokaže ono što ima u svom mestu."

Sajam sporta na Adi Ciganliji.

"Kada pričamo o sajmovima, godina za nama donela nam je i 12. sajam sporta na otvorenom na Adi Ciganliji, preko 50 disciplina u kojima su učesnici mogli da se oprobaju. To je isto projekat koji sam nasledio kada sam došao na mesto predsednika Sportskog saveza Srbije. Mi smo ga samo unapređivali, da on bude što bolji, što više ljudi da ga poseti. Sama činjenica da su svi naši stipendisti svake godine posetioci velikog sajma sporta, koji ja ne bih razdvojio od malih sajmova jer za mene je sve to velika stvar kada se okupe deca i sportisti na jednom mestu, ali eto, taj 12. međunarodni sajam sporta koji smo održali ove godine na Adi Ciganliji, je prikupio veliki broj naših sportista, veliki broj posetilaca sa roditeljima, bake i deke su dolazile na Adu Ciganliju da vide šta Srbija pruža".

Ostatak intervjua možete pogledati na YouTube kanalu TV Arena sport.