Najave i događaji

Vraća se stari sjaj tradicionalnog nadmetanja dama na 64 polja

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

02.03.2024 21:40
Šahovska tabla TV Arena sport/ Screenshot
Šahovska tabla

U subotu 2. marta počinje 55. po redu međunarodni velemajstorski turnir šahistkinja, koji se igra povodom Dana žena – 8. marta.

Ovaj turnir ustanovljen je 1965. godine, kada se među šahovskim radnicima glavnog grada, na čelu sa Milunkom Lazarević, rodila ideja da bi jedan ovakav turnir značajno doprineo popularizaciji šaha među damama.

Turnir je izdržao sve nalete vremena, nekolika puta bio proglašavan i događajem godine u svetu u ženskom šahu, a odavno ima značajnu podršku Grada Beograda. Smatra se da ovo takmičenje spada među 3 sa najvećom tradicijom u Evropi.

Na zatvaranju prošlogodišnjeg izdanja, predsednik ŠS Beograda Andrija Jorgić obećao je da će naredno izdanje turnira biti još jače, i ove godine, za mali jubilej, 55. po redu turnir, imamo sastav prosečnog rejtinga kakav nije zabeležen već 15 godina, od jubilarnog 40. turnira, na kome je pobedila naša šahistkinja svetske klase Nataša Bojković.

Na turniru koji počinje 2. marta u Svečanoj sali Matematičke gimnazije učestvovaće sledećih deset šahistkinja: Aleksandra Malcevskaja, Lu Mjaoui, Bakti Kulkarni, Ksu Juanjuan, Ana Kubicka, Evgenija Doluhanova, Elif Mehmed, Sofija Pogorelskik, Sandra Đukić i Vera Vujović.

Listu predvode tri šahistkinje svetske klase pa je red da ih predstavimo.

Aleksandra Malcevskaja, koja je do pre dve godine igrala pod zastavom Rusije, sad je perjanica Poljske. Na nedavno završenom prvenstvu Evrope u Crnoj Gori osvojila je treće mesto.

Posebna atrakcija je nastup majke Ksu Juanjuan i kćerke Lu Mjaoui iz Kine, koje su obe velemajstori. One se vraćaju na turnir posle 2020. godine, kada je Lu sa 10 godina bila senzacionalni pobednik sa najnižim rejtingom na turniru. Sada ona dolazi sa 14 godina, i sa svetski vrednim rejtingom i velemajstorskom titulom.

Treća među favoritima svakako je Bakti Kulkarni, sa reprezentacijom Indije nosilac bronzane medalje na poslednjoj Olimpijadi.

Domaće ljubitelje šaha svakako će najviše zanimati nastup 13-godišnje Vere Vujović, naše najtalentovanije šahistkinje, koja je nedavno ušla među 10 najboljih domaćih šahistkinja po rejtingu.

Ipak, ovaj turnir ostaće upisan u šahovskoj istoriji po još jednom detalju. Naime, nadmetanje dama u Beogradu Svetska šahovska federacija (FIDE) odredila je kao takmičenje na kome će se zvanično primeniti i ispitati primena VAR sistema u šahu!

Posle nekoliko testiranja tokom prošle godine, odlučeno je da ovaj sistem postane zvaničan od 1. jula ove godine, ukoliko položi ispit u Matematičkoj gimnaziji!

Uvođenjem ovog sistema u istoriju bi otišli mnogi sporovi, porebno u brzom šahu, koji su se odnosili na taknutu figuru, trostruko ponavljanje pozicije, neispravan časovnik i slično.