srb
• najnovije
Vesti iz košarke

(KRAJ) Srbija bolja od Kine na startu SP

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

26.08.2023 15:36
(KRAJ) Srbija bolja od Kine na startu SP MN Press

Košarkaška reprezentacija Srbije danas započinje svoje takmičenje na Svetskom prvenstvu, a protivnik "orlova" u prvom kolu grupe B biće selekcija Kine. Utakmica u Manili na programu je u 14 časova, a tok meča i kretanje rezultata možete pratiti na našem portalu.

Biće ovo drugi meč Srbije i ove azijske selekcije u svega nekoliko dana, pošto su se nedavno sastali u prijateljskoj utakmici, gde je pobeda otišla u ruke "orlova" - 87:64. Osim oscilacija u trećoj četvrtini, Pešićevi momci su tokom većeg dela susreta vodili glavnu reč na terenu, a najzaslužniji za pobedu Srbije bio je Bogdan Bogdanović, koji je utakmicu završio sa 19 poena.

Glavna snaga Kine, osim što na klupi imaju Aleksandra Đorđevića, je činjenica da je roster sastavljen od mahom domaćih igrača, bez naturalizovanih košarkaša, koji gotovo svi nastupaju u istom prvenstvu. Uigranost i kohezija u timu im je na visokom nivou, a najbolji košarkaš tima je Kajl Anderson, 206 cenimetara visoki krilni centar, koji u NBA ligi igra za Minesotu. Osim njega najviše se očekuje od centra Džu Čija, a takođe treba obratiti pažnju i na plejmejkera Kuan Vua, najboljeg strelca ekipe, koji je tokom pripremnog perioda beležio 15.5 poena u  proseku.

Sa druge strane, iako će "orlovi" igrati na Mundobasketu bez Nikole Jokića, Vasilija Micića, Nemanje Nedovića i još nekoliko ključnih igrača, Srbija ima dovoljno kvaliteta da se nada dobrom plasmanu na planetarnoj smotri, koja se ove godine održava na Filipiniama, Indoneziji i Japanu. A, glavni cilj, osim svetske krune biće i plasman na Olimpijske igre, koji će obezbediti dve najbolje evropske selekcije. Ne računajući domaćina Francusku.

(UŽIVO) Srbija - Kina

26.08.2023. 15:45

Kraj utakmice: Srbija - Kina 105:63

Kraj utakmice u Manili. Srbija je zabeležila prvu pobedu na Mundobasketu. Kina, koja je na papiru, druga najjača ekipa u grupi, nije imala rešenja za Pešićeve momke. Razlika u kvalitetu je bila očigledna, pa i ne čudi ovako visok poraz izabranika Aleksandra Đorđevića - 105:63.

26.08.2023. 15:36

36. MINUT: Pešić dao šansu rezervistima

Selektor Pešić povukao je prvu petorku sa terena, a rezervisti Srbije ne pružaju igru kakvu se od njih očekuje. Sve ide od ruke Kinezima u ovim trenucima. Šut sa poludistance i linije za tri poena. Lako postižu poene iz tranzicije i igra ekipa Aleksandra Đorđevića je mnogo tečnija, kada nema Milutnova u reketu - 87:63.

 

26.08.2023. 15:25

Kraj treće četvrtine: Srbija - Kina 77:47

Srbija se nalazi pred prvom pobedom na Mundobasketu. Bogdanović se probudio, kao i Avramović, pa je u jednom trenutku bilo i +28 za Pešićeve momke. Selektor je sada dao šansu ostalim igračima sa manjom minutažom, a visoku Srbije prednost održavaju bekovi, predvođeni pomenutim Avramovićem (71:43). Kina sa linije penala smanjuje na krilima Vanga i Džaa, da bi do kraja deonice "orlovi" probili barijeru za ogromnih +30 - 77:47.

26.08.2023. 15:11

24. MINUT: Srbija održava visok ritam protiv Kine

Počelo je dinamično u drugom poluvremenu. Či i Žao pogađali su sa poludistance, dok su na drugoj strani bili sigurni N. Jović i Milutinov (59:38). Igra se agresivno na Bogdanoviću, koji je počeo da se oslobađa pritiska. Vezuje pet poena i donosi +26 (64:38) Srbiji. Žu potom prekida sušni period Kine sa distance, koji je trajao puna tri minuta (64:41).

26.08.2023. 14:50

Kraj prvog poluvremena: Srbija - Kina 55:34

STATISTIKA:

Srbija ima odlične procente šuta iz igre (14/20 za dva poena, 5/12 za tri). Brojke sa penala su isto na visokom nivou (12/13), a odnos u skokovima je takođe na strani "orlova" (14-13). Što se Kine tiče. Slabo su odlazili na liniju penala (3/4), jer su mahom tražili poene sa distance (5/17), a tek u drugoj četvrtini su počeli da napadaju reket, gde su na krilima centarske linije došli do nekoliko lakših poena (8/13). Mahom, nakon grešaka u preuzimanjima.

Najefikasniji u taboru Srbije je Milutinov sa devet poena. N. Jović i Bogdanović su dodali po sedam, dok listu strelaca kineske reprezentacije predvodi centar Či. On je jedini dvocifreni na meču sa 10 poena.

 

26.08.2023. 14:38

18. MINUT: Dominantna igra "orlova" u Manili

Sve bolja igra Srbije. Protok lopte je na nivou. Gotovo su svi dobili šansu, a u senci dobre igre "orlova", je ipak, ostala povreda Petruševa. Centar Filadelfije nezgodno je doskočio nakon jedne borbe za loptu, ali je sam izašao sa terena, pa su prve pretpostavke da nije ozbiljnije povređen. Što se igre Kineza tiče. Vidi se da selekcija Aleksandra Đorđevića nema dovoljno kvaliteta da parira "orlovima". Nemaju ideje u napadu, pokušavaju "pik-en-rolom" da dođu do koša, ali ne dozvoljavaju Pešićevi momci lake poene. Sada je proradio i šut Srbije sa distance. Gudurić je siguran za tri, a onda se i Davidovac razgoropadio. Kinezi se oslanjaju na centarsku liniju. Či vezuje šest poena u nizu (43:27), da bi onda i N. Jović pogodio iz ozvorene pozicije. Srbija nadomak 20 poena prednosti - 45:27.

26.08.2023. 14:29

14. MINUT: Srbija u problemu, povreda Petruševa

Žao otvara drugu deonicu trojkom (25:17). Gudurić uzvraća na drugoj strani. Zatim se i Petrušev upisuje na semafor. Bolja igra Srbije u tranziciji. Žao je ponovo siguran iz igre (29:19), a onda Petrušev pogađa oba penala za +12 Srbije (31:19). Kinezi odustaju od igre sa spoljnih pozicija. Sve više napadaju reket. Traže reakciju sudija, imaju svega jedan šut sa linije penala. Petrušev je sada nezgodno pao i izleda da mora da napusti teren.

26.08.2023. 14:23

Kraj prve četvrtine: Srbija - Kina 29:17

Počelo je sporo, neubedljivo, ali je Srbija u nastavku uvodne četvrtine uhvatila ritam i do kraja deonice stigla do dvocifrene prednosti. Odbrana je na nivou. Kinezi nemaju rešenja u reketu, pa su imali čak 11 šuteva sa distance do sada. Milutinov je najefikasniji sa šest poena, dok su S. Jović i Bogdanović postigli po pet.

26.08.2023. 14:15

8. MINUT: "Orlovi" nadomak dvocifrene prednosti

Solidna igra Srbije sa spoljnih pozicija. S. Jović je ušao u dobar titam. Milutinov pruža dobru potporu iz reketa (16:11). Kina se muči da dođe do poena iz unutrašnje igre (2/4 iz igre), pa se oslanjaju na šut sa distance (3/6), koji daje rezultate u ovim trenucima. I to je nešto našta će morati da porade Pešićevi momci u nastavku. Bogdanović je sada siguran oba puta sa linije penala, da bi nakon greške rivala, Avramović postigao lake poene iz tranzicije. Odlična igra Srbije i najveća prednost na utakmici - 23:14.

26.08.2023. 14:09

5. MINUT: Srbija podiže ritam

Nije najbolje krenulo po Srbiju. Prave se greške u odbrani. To koriste Kinezi, koji prave 6:0 seriju. Milutinov je jedini raspoložen za sada. Pogađa iz reketa, a onda nakon greške rivala i Jović pronalazi put do mreže (5:6). Srbija podiže ritam. Milutinov siguran sa poludistance. Kina zatim postiže trojku preko Žanga (7:9), a na drugoj strani uzvraća Bogdanović (10:9). Njegovi prvi poeni iz igre. 
 

26.08.2023. 14:01

1. MINUT: "Orlovi" kreću po prvu pobedu na Mundobasketu

Sve je spremno za početak utakmice u Manili. "Orlovi" započinju svoj let na Mundobasketu, a prvi rival biće selekcija Kine, koju je Srbija bez većih problema savladala u pripremnom periodu.

Ako je suditi po imenima igrača, kvalitetu, dužini klupe... Srbija je izraziti favorit, ali to mora da opravda i na terenu.

Svetislav Pešić dugo je "mešao karte" u pripremnom periodu, a taj ovaj meč protiv Kine odlučio se za sledeću petorku. 

Stefan Jović, Bogdan Bogdanović,Ognjen Dobrić, Nikola Jović i Nikola Milutinov.

Ostavite komentar