Vesti iz košarke

Dve Amerikanke i jedna Meksikanka menjaju istoriju košarke: Prve ženske sudije na Mundobasketu za muškarce

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

24.08.2023 10:37
Dve Amerikanke i jedna Meksikanka menjaju istoriju košarke: Prve ženske sudije na Mundobasketu za muškarce Guliver/AP Photo/Aaron Favila

Dolazeće utakmice pokazaće ko u ovom trenutku igra najbolju košarku na svetu u konkurenciji muškaraca, odnosno ima li mesta ikakvim većim poremećajima planetarnog poretka u igri pod obručima, ali će Mundobasket u Japanu, Indoneziji i Filipinama ući u istoriju i pre prve bačene lopte.

Razlog je potvrđena odluka Svetske košarkaške federacije da prvi put delegira ženske sudije za muški turnir, a posebno mesto u analima dobiće Amerikanka Ejmi Boner, njena zemljakinja Džena Reno i Meksikanka Blanka Burns. 

 

 

Njih tri će nadgledati igru reprezentacija i starati se o primeni pravila uz podršku još jednog muške kolege, a specijalnu počast od FIBA zaslužile su dosadašnjim dostignućima. 

Burns je jedina Meksikanka koja je ikada sudila u NBA ligi, Reno je debitovala u najjačoj ligi sveta 2021. godine u meču između Njorka i Čikaga, dok Boner, zvanično sudi od 2005. godine, a 2021. godine je sudila i u američkoj 3x3 BIG 3 ligi.

Mundobasket 2023 počinje 25. avgusta i zavrđava se 10. septembra, a jedna od kvalifikovanih selekcija je i Srbija, čiji će rivali u grupi biti Kina, Južni Sudan i Portoriko.