Vesti iz fudbala

Nestvaran preokret Kazahstana, Danci vodili golovima Hojlunda 2:0, a domaćin za 16 minuta u finišu slavio 3:2!

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

26.03.2023 17:01
Nestvaran preokret Kazahstana, Danci vodili golovima Hojlunda 2:0, a domaćin za 16 minuta u finišu slavio 3:2! Tanjug/AP Photo/Stas Filippov

Čudo se dogodilo u Astani, Kazahstan je bio prežaljen protiv Danske koja je vodila 2:0 golovima Rasmusa Hojlunda do 73. minuta, a onda je za 16 minuta tri puta tresao mrežu Kaspera Šmajhela i došao do jedne od najvećih pobeda u svojoj istoriji od 3:2 (0:2), u drugom kolu Grupe "H" kvalifikacija za EURO 2024. godine. Neverovatno je da kvalitetna i iskusna ekipa Danske sebi dozvoli takav pad u poslednjih 20 minuta i da od gotovog napravi veresiju i doživi neugodan poraz. 

Dva meča, pet golova! Rasmus Hojlund, napadač Danske, obeležio je start kvalifikacija za EURO 2024. godine het-trikom protiv Finske (3:1), a danas je sa dva nova pogotka doneo "Vikinzima" prednost od 2:0 na poluvremenu, ali ne i pobedu. Danska je od starta meča napadala, Vind i Mele su propuštali prilike, a onda je već u 21. minutu Hojlund primio loptu u šesnaestercu i lobovao golmana Šackog. Srpski arbitar Novak Simović je sačekao i VAR sudije Momčila Markovića i Jelenu Cvetković, pa se i sam uverio da ofsajd pozicije nije bilo.

Nije Kazahstan bio toliko u podređenom položaju, bodren od strane 29.000 navijača na stadionu "Astana" preko Malija je imao priliku da izjednači, ali je Kasper Šmajhel odbranio udarac. Međutim, već u 36. minutu napadač Atalante je mirno sačekao odbitak i uvećao je prednost Danaca. Bio je to peti pogodak u poslednja tri dana, s tim da je mladi 20-godišnjak odigrao samo četiri meča za Dansku!

 

 

Mogao je Hojlund u nastavku meča i do het-trika, ali je bio izblikiran da bi Kazahstanci posle desetominute incijative, nove dobre odbrane Šmajhela posle "bombe" Bejsebekova, došli do penala. Posle kornera lopta je u ruku pogodila Vinda, odmah je reagovao Novak Simović a zatim je dobio i potvrdu iz VAR sobe. Baktijor Zejnudinov je u 73. minutu pogodio sa bele tačke i malo ko je mogao da pretpostavi da je to početak velikog preokreta.

Nije Dancima taj pogodak bio dovoljna opomena, pa je kazna stigla u 86. minutu jer je Askant Tagibergen postogao gol za TV špice sa 25 metara. Projektil iskosa sa leve strane završio je u samom gornjem uglu gola Kaspera Šmajhela koji je paradom samo ulepšao pogodak. I tu nije bio kraj, jer je Abat Ajmbetov ispratio sjajan centaršut i sa pet metara doneo totalni preokret!

Kazahstanci su poslednju pobedu protiv neke selekcije iz "B" Divizije evropskog fudbala ostvarili 2019. protiv Škotske (3:0), takođe u kvalifikacijama za EP.

Kvalifikacije za EURO 2024.

Grupa H, drugo kolo

Kazahstan - Danska 3:2 (0:2)
/Zejnudinov 73 pen, Tagibergen 86, Aibetov 89 - Hojlund 21, 36/

Slovenija - San Marino 18.00 (TV Arena sport 2)

S. Irska - Finska 20.45 (TV Arena sport 2)